Unii dintre liderii europeni de astazi au dovedit din tinerete ambitie si si-au folosit aceasta calitate in carierele politice.

Dar, intre toti, exista si exemple curioase, ale unor oameni politici ale caror inceput a fost unul traditional (ca sa nu spunem plictisitor): avocati, profesori universitari sau consilieri.

Iata o lista a principalilor lideri ai Europei si joburile pe care le-au avut inainte de a face politica:

Vladimir Putin, Rusia

Primul job al lui Putin dupa ce a absolvit facultatea este bine cunoscut in toata lumea: a fost racolat de KGB si a lucrat 17 ani ca agent, mult timp locuind in Germania de Est. Dupa dezmembrarea URSS, a revenit in Rusia, unde a intrat in politica.

Boris Tadić, Serbia

In tinerete, Tadic a jucat polo pea pa in echipa sarba VK Partizan, dar a renuntat din cauza unei accidentari. Inainte de a intra in politica, a lucrat ca psiholog.

Mark Rutte, Olanda

Dupa facultate, Rutte a lucrat la Unilever, unde facea traininguri cu angajatii companiei.

Victor Ianukovici, Ucraina

In tinerete, Ianukovici a fost inchis pentru furt si acte de violenta. In 1969, s-a angajat intr-o uzina metalurgica.

George Ivanov, Macedonia

Inainte de a face politica, Ivanov a fost realizator de televiziune la postul de stat, unde era editor.

Pal Schmitt, Ungaria

In tinerete, Schmitt a facut scrima de performanta, facand parte din echipa nationala a Ungariei. A castigat doua medalii de aur, la olimpiadele din 1968 si 1972.

Silvio Berlusconi, Italia

Berlusconi si-a inceput cariera ca entertainer pe vase de croaziera, de unde spune ca a invatat cum sa se comporte cu masele de oameni.

Ivo Josipovic, Croatia

Inainte de a deveni lider politic, Josipovic a fost compozitor. A absolvit scoala de muzica si a compus 45 de lucrari.

Anibal Cavaco Silva, Portugalia

Cavaco Silva nu a fost un elev silitor si a renuntat la scoala la 13 ani. Pentru a-i da o lectie, bunicul sau l-a luat la muncile campului la propria ferma.

Angela Merkel, Germania

Dupa ce a absolvit facultatea de fizica de la Universitatea din Leipzig, Merkel a inceput o cariera academica la Academia de Stiinte din Berlinul de Est. Dupa caderea Cortinei de Fier, Merkel a intrat in politica.

Nicolas Sarkozy, Franta

Presedintele francez a intrat in armata in 1978, unde a inceput ca om de serviciu. De la 26 de ani a lucrat ca avocet pentru 20 de ani, implicandu-se gradual si in politica.

David Cameron, Marea Britanie

Dupa ce a terminat Oxfordul, premierul britanic a fost lucrat la departamentul de cercetare al Partidului Conservator, pozitie din care s-a lansat in politica.

Recep Erdogan, Turcia

Erdogan a crescut intr-un oras sarac si s-a mutat la Istanbul in adolescent, pentru o viata mai buna. Pentru a face rost de bani a vandut limonada si sandvisuri pe strada, in timp ce era inca la scoala.

Sursa: Business Insider