Clientii sub acoperire sunt folositi in mod frecvent in tarile dezvoltate atat de companii, dar si de institutiile publice care doresc sa isi imbunatateasca serviciile.

In Romania doar multinationalele mai recurg la angajarea unor firme specializate in studii de mistery shopping.

"Cel mai adesea, companiile care apeleaza la studii tip mystery shopping sunt cele din domeniul serviciilor, precum telecomunicatii, servicii financiare - asigurari, banci -, lanturi de fast-food, de retail sau lanturi farmaceutice, companii de automobile. Astfel de studii ofera recomandari concrete de training pentru reprezentantii de vanzari sau call centere sau, dupa caz, imbunatatiri in aspectul magazinelor, aplicabile imediat, care pot aduce rezultate rapide in cresterea vanzarilor sau in imbunatatirea serviciilor", a declarat Oana Neacsu, cercetator GfK Romania, companie care realizeaza studii de acest fel din anul 2000.

Elementele pe care le are de evaluat un client misterios sunt legate de aspectul magazinului, asezarea produselor, modul de afisare a preturilor, timpul de asteptare, cunostintele pe care le au consultantii de vanzari despre produse sau abilitătile lor de relationare.

Citeste continuarea in ziarul Gandul