Liderul Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, a anuntat, astazi, intr-o conferinta de presa, ca functionarii publici pe care ii reprezinta vor declansa greva generala pe termen nelimitat, incepand cu 27 septembrie.

Oprescu a facut, de asemenea, un apel la celelalte organizatii sindicale, sa i se alature la protestul de la finele lunii septembrie.

El a declarat ca aproximativ 34.000 de functionari publici afiliati la Sindicatul National al Functionarilor Publici vor opri lucrul in 27 septembrie, cerand revenirea la salariul avut inainte de diminuarea cu 25%, stoparea disponibilizarilor si protectia juridica a functionarilor publici.

Potrivit acestuia, odata cu declansarea grevei generale va fi blocata activitatea in 350 de institutii publice din administratia publica centrala si locala, precum Garda Financiara, Inspectia Muncii, Protectia Consumatorilor, CNSAS, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Economiei, Ministerul Transporturilor, Garda Nationala de Mediu.

Pe de alta parte, presedintele Aliantei Sed Lex, Vasile Marica, spune ca “nu va fi inchisa nicio institutie pe 27 septembrie”, explicand ca o greva generala trebuie pregatita din timp, iar oamenii trebuie sa fie constienti de faptul ca nu vor primi salariul pentru cel putin doua saptamani sau o luna.

Marica l-a acuzat pe Oprescu de faptul ca “face declaratii la televizor”, sustinand ca organizatia pe care o conduce acesta nu este reprezentativa la nivel national.

Pe aceeasi pozitie se situeaza si Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie, resprezentantul acesteia Romel Neagu declarand, pentru incont.ro, ca inca nu s-a luat o decizie la nivel de organizatie, dar ca este putin probabila declansdarea grevei pe 27 septembrie.

Vom participa la orice fel de actiune care are ca obiectiv apararea drepturilor functionarilor si revenirea la salariile anterioare. Dar pentru declansarea unei greve generale este nevoie ca oamenii sa fie pregatiti psihologic, ca sa fim siguri de reusita. Maine (miercuri, n.red.) Cartel Alfa va anunta calendarul protestelor, iar noi vom participa la toate actiunile organizate de confederatie”, a precizat Romel Neagu.

Alianta Sed Lex este cea mai mare organizatie sindicala din randul functionarilor publici, cu aproximativ 70.000 de membri. Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie reuneste peste 45.000 de membri, in timp ce Sindicatul National al Functionarilor Publici sustine ca are aproximativ 30.000 de membri.