Cererile pentru obtinerea unui certificat de conformitate, act necesar pentru a lucra intr-o clinica din strainatate, sunt in numar aproape constant, aproximativ 3.000 pe an, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore.

"Totusi, sunt 2.000 de medici care au depus cerere pentru obtinerea certificatului si care nu au ridicat documentul", a precizat Oana Grigore.

Peste 8.000 de medici si-au ridicat certificatele de conformitate in acest interval, a mai spus ofricialul de la Ministerul Sanatatii.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, declara, pe de alta parte, la inceputul lunii iulie, ca aproximativ 6.900 de medici au semnat, numai in acest an, precontracte cu firme de recrutare pentru a lucra in strainatate.
Astarastoae preciza ca in ultimii trei ani si jumatate aproximativ 5.000 de medici romani au plecat sa lucreze in strainatate.

Totodata, candidatii care dau admiterea la Medicina, fac acest lucru gandindu-se ca apoi sa plece in strainatate.

Salariatii din sistemul sanitar sunt cei mai prost platiti angajati ai statului, salariul unui rezident, de exemplu ajungand sub 800 de lei, in urma taierii cu 25% a salariilor bugetarilor.