Au luat cele mai mari plati compensatorii oferite vreodata in Romania: cateva sute de milioane de lei. Insa, in cazul celor mai multi dintre ei, banii s-au topit incredibil de repede, dar un nou loc de munca nu a aparut, mai ales in vremuri de criza.

"Chiar daca raman descoperit un an, nu se pune problema, gasesc de munca in alta parte", spunea, in februarie anul trecut, Marian State, disponibilizat la cerere. "Da, acuma imi pare rau ca am renuntat la locul meu de munca, nu stiam ca pe parcurs criza o sa ajunga asa de profunda", spune acesta un an mai tarziu.

In urma cu exact un an multi dintre muncitorii de pe platforma siderurgica Galati erau disponibilizati la cerere si... optimisti. Aveau in conturi intre 200 si 250 de milioane de lei vechi. Viata parea frumoasa si promitea multe!

Vreau sa merg in continuare, sa lucrez in continuare. Sunt sudor. Pot sa merg in santierul naval, la Galati, ca e de treaba. Am mai lucrat acolo", spunea optimist, anul trecut, Alexandru Tocu, fost angajat al combinatului. Acum este dezamagit! "Din ceea ce mi-am propus, mai nimic n-am reusit. N-am gasit nici la o firma particulara, macar, nu numai in santierul naval. Criza a atacat tot."

Iar milioanele... cum au venit, asa s-au dus. Alexandru Tocu a inceput sa ridice o casa, dar a ramas cu datorii la banca. Fostul sau coleg are un singur motiv de lauda: o combina frigorifica noua. Si aceea mai mult goala!

"Numai combina am luat-o. Din 250 de milioane, zece le-am oprit pentru combina si restul...", se plange Sandita State. Restul i-au cheltuit pe te miri ce.

Mii de oameni spun amarati aceeasi poveste.

"Circa 4.100 de salariati au plecat in cursul anului trecut, folosindu-se de platile compensatorii”, explica Dorian Dumitrescu, PR Manager la ArcelorMittal Galati.

Combinatul de la Galati a platit cateva milioane de euro pentru cei care au ales disponibilizarile voluntare.