Ordinul Ministrului Mediului si Padurilor nr. 869/2011 referitor la aprobarea instrucţiunilor privind organizarea si desfasurarea licitatiei publice pentru atribuirea contractelor de inchiriere a plajei Marii Negre si a listei sectoarelor de plaja libere propuse spre inchiriere pentru sezonul estival 2011 a fost publicat in Monitorul Oficial.

In baza acestui act normativ, oficialii Administratiei Nationale Apele Romane si-au planificat ca pina in luna martie 2011 sa implementeze procedurile legale de organizare a licitaţiei la care pot participa agentii economici care administreaza structuri de primire turistice sau sunt proprietari de ansambluri rezidentiale care desfasoara activitati de turism.

Catalin Anton, purtatorul de cuvant al Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea Litoral, sustine ca "la licitatia din acest an, din suprafata totala a plajelor turistice de aproximativ 1,5 milioane metri patrati, pentru inchiriere va fi luata in considerare doar circa 57% din suprafata totala a plajelor, intrucat restul apartine agentilor economici care au incheiat contracte de concesionare in perioada 2006-2008". In anul 2009 pretul mediu de adjudecare a sectoarelor de plaja de catre hotelieri a fost aproximatic 2,5 euro/metrul patrat iar pentru anul 2011 acest pret nu a fost inca stability.