Despagubirile sunt in functie de distanta parcursa. De exemplu, cine avea de parcurs 1.500 km va primi 250 euro, pentru distante sub 4.500 km se vor oferi 400 euro, iar pentru cele peste aceasta distanta suma de 600 euro, conform Gandul.

Decizia privind despagubirile a venit inainte de Craciun, considerata o perioada de varf a traficului de pasageri pe plan mondial, cand operatorii aerieni aveau sa "comita" destule intarzieri.

La noi inca nu s-a stbilit nimic, dar daca va intra in vigoare o asemenea lege, ne vom conforma”, a explicat pentru incont.ro Florentina Ivan, PR Manager al companiei aeriene de low-cost Blue Air.
 
La inceputul acestei luni, un tribunal olandez a decis ca trebuie sa se atribuie compensatii inclusiv pentru zboruri intarziate care datau din 2007.

Instanta olandeza a facut trimitere la cea a CEJ care a respins posibilitatea operatorilor aerieni de a trece la "circumstante speciale" (precum ar putea fi o furtuna deosebit de puternica sau alt fenomen natural) si problemele de natura tehnica.

Daca deciziile de acets tip se vor extinde in tarile UE, acest lucru ar aduce pierderi de 3-5 miliarde euro companiilor aeriene.

Pe plan mondial, anul 2009 a marcat o scadere cu 2,9% a traficului de pasageri, respectiv de 11,1%, pentru marfuri. Pierderile companiilor din UE au fost de circa doua miliarde. Si cele din SUA au suferit pierderi, in timp ce profituri au adus firmele din zona Asia-Pacific si din America Latina.