• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Cea mai indepartata galaxie din Univers, identificata de astronomi

Cea mai indepartata galaxie din Univers, identificata de astronomi

Astronomii au descoperit cea mai indepartata galaxie din Univers, care este atat de veche incat lumina ei a calatorit prin spatiu timp de 13,3 miliarde de ani inainte de a ajunge pe Terra, informeaza AFP.

Denumita MACS0647-JD, cea mai "batrana" dintre galaxiile cunoscute a putut fi observata asa cum era ea cu doar 420 de milioane de ani dupa Big Bang, intr-o perioada in care Universul avea doar 3% din varsta lui actuala (13,7 miliarde de ani).
 
A fost nevoie de puterea combinata a telescoapelor spatiale Hubble si Spitzer pentru a detecta aceasta galaxie. Astronomii ar fi vazut doar lumina unui "foc" daca nu ar fi recurs in plus la cel mai puternic "zoom" care exista in prezent: fenomenul se intituleaza "lentila gravitationala" si a fost descris de Albert Einstein.
 
Einstein a prezis in urma cu aproape un secol, in teoria relativitatii generalizate, ca obiectele foarte masive, precum ciorchinii galactici, au un camp gravitational atat de puternic, incat reusesc sa devieze razele luminoase care trec prin apropiere. Uneori, aceasta deformare actioneaza ca o lupa uriasa, amplificand imaginea perceputa de un observator situat de cealalta parte a sa.

16 noiembrie 2012 13:30
Modifică setările cookies