• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Pelerinii veniti sa asiste la Angelus, convinsi ca Francisc va fi un mare Papa daca va fi lasat

Pelerinii veniti sa asiste la Angelus, convinsi ca Francisc va fi "un mare Papa daca va fi lasat"

Zecile de mii de pelerini veniti sa asiste, duminica, la prima rugaciune Angelus a Papei Francisc i-au apreciat stilul simplu si parintesc, dar unii se tem ca acesta s-ar putea lovi de rigiditatea Vaticanului, relateaza AFP.

"Ai impresia ca este acolo de multa vreme, in asa masura a spus lucruri importante, a vorbit despre saraci, despre o biserica ce trebuie sa poarte Crucea, aceasta ar trebui sa determine o reflectie in Curie (Guvernul Vaticanului, n.red.)", remarca Liliana Vallina, in varsta de 52 de ani, o argentinianca originara din Rosario, venita sa asiste la aceasta prima rugaciune Angelus a Papei, compatriotul sau.

"Va fi un mare Papa, veti vedea ... daca este lasat", adauga ea, invaluindu-se in drapelul albastru cu alb al Argentinei. "Cer si alb, merge cu Papa, nu?", glumeste ea.
 
Dar ea sustine, de asemenea, ca este ingrijorata pentru Papa Francisc "deoarece el vorbeste despre saracia Bisericii, iar acest lucru nu place in culisele Vaticanului". Ca ea, zeci de mii de persoane, 150.000 potrivit Vaticanului, credinciosi, pelerini, turisti au invadat duminica Piata Sfantul Petru, unele dintre ele venite inca de dimineata devreme pentru a asista la aceasta rugaciune.
 
Rapid, piata, desi imensa, a devenit neincapatoare pentru multimea care a invadat Via della Conciliazione, bulevardul care duce la bazilica vaticana, desfasurarea simultana a maratonului Romei agravand confuzia. "A trebuit sa decalam proba deoarece cu Angelus nu mai era posibila", glumeste un carabinier, cu bratele incrucisate dar doar pentru a canaliza multimea. Pentru a linisti publicul, ecrane gigantice amplasate in piata au difuzat imagini cu noul Papa.
 
Cand a aparut pentru o baie de multime si oferindu-si ambele maini celor care se intindeau spre el, se auzeau aceleasi adjective ca la alegerea sa, miercuri: "Priviti-l cat este de simplu, de smerit, de zambitor".

"Frati si surori, buna ziua", a inceput el intr-un salut identic cu cel din prima seara de la balconul bazilicii. Apoi, cand a incheiat: "Duminica placuta si odihna placuta". Zambetele au aparut pe fetele credinciosilor si atunci cand Papa a vorbit despre cartea unuia dintre prietenii sai cardinali, "un mare teolog". "Sa nu va ganditi ca fac publicitate pentru cartile cardinalilor mei!", a glumit el.

18 martie 2013 09:24
Modifică setările cookies