• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Statuia lui David din Florenta, sculptata de Michelangelo, in pericol sa se prabuseasca

Statuia lui David din Florenta, sculptata de Michelangelo, in pericol sa se prabuseasca

Statuia lui David, sculptata in marmura de Michelangelo, la inceputul secolului al XVI-lea, este in pericol sa se prabuseasca din cauza greutatii exercitate asupra "gleznelor sale fragile", potrivit cercetatorilor italieni, informeaza BBC in pagina online.

Sculptura, care are o greutate de 5,5 tone, arata semne de microfisuri la nivelul picioarelor, iar cercetatorii din Florenta avertizeaza ca s-ar putea prabusi sub propria greutate, potrivit cotidianului La Repubblica.
 
Busteanul sculptat din spatele piciorului drept al lui David, care poarta aproape toata greutatea statuii, s-ar putea fisura de asemenea, au aratat testele efectuate de Consiliul national al cercetarii si de Universitatea din Florenta. Fisurile au fost acoperite cu ghips de-a lungul anilor, insa au tendinta sa iasa din nou la suprafata.
 
Puncte fragile au fost descoperite si la nivelul gleznelor statuii, dupa o serie de teste efectuate asupra unor imitatii din ghips ale sculpturii, care au fost introduse intr-o centrifuga si expuse unor niveluri ridicate de presiune.
 
Cercetatorii suspecteaza ca acestea au aparut in timp ce statuia lui David a fost expusa, timp de peste 350 de ani, in Piazza della Signoria din Florenta, inainte de a fi mutata in 1873 in Galleria dell'Accademia. Intre timp, a fost realizata si o copie a statuii, care este expusa in prezent in fata primariei florentine din perioada Renasterii, Palazzo Vecchio.
 
De asemenea, un efect negativ asupra statuii l-ar putea avea vibratiile produse de milioanele de turisti care viziteaza aceasta opera de arta in fiecare an, dar si traficul din centrul orasului Florenta.
 
Statuia, care are o inaltime de 5 metri, este fragila inca de la realizarea sa, din cauza ca Michelangelo a ales pentru capodopera sa o marmura de calitate inferioara, dar si din cauza greutatii imense si a pozitiei descentrate a acesteia.
 
Expertii sustin ca un cutremur si chiar o simpla lucrare de constructii de drumuri, realizata in apropiere de Galleria dell'Accademia, ar putea duce la prabusirea statuii, recomandand ca David sa fie mutat fie intr-o sala antiseismica, fie intr-un alt loc din afara orasului.
 
Michelangelo l-a sculptat pe David - eroul biblic ce l-a ucis pe Goliat cu o piatra aruncata cu o prastie - timp de trei ani, intre 1501 si 1504. Capodopera a fost comandata de conducatorii republicii Florenta, ca simbol al puterii sale comerciale si militare.

4 mai 2014 19:00
Modifică setările cookies