Revista Charlie Hebdo a fost in mai multe randuri tinta unor amenintari, dupa ce in paginile sale au fost publicate caricaturi cu profetul Mahomed, potrivit telegraph.co.uk.

Charlie Hebdo difuzase pe Twitter, cu doar cateva minute inainte de atacul terorist, o caricatura care il ironiza pe Abu Bakr al-Baghdadi, liderul retelei teroriste Stat Islamic in Irak si Siria (SIIS), conform site-ului L'Internaute.com.

De altfel, martorii la atacul terorist de miercuri, soldat cu cel putin 12 morti, au declarat ca doi barbati mascati si inarmati cu o arma Kalasnikov si un lansator de rachete au intrat in sediul publicatiei Charlie Hebdo in jurul orei locale 11.30 (12.30, ora Romaniei), strigand "Allah Akbar" si "Profetul a fost razbunat".

Charlie Hebdo, un jurnal satiric si social, fara publicitate, apare pe piata franceza in fiecare miercuri, potrivit enciclopediei online Wikipedia.

In paginile acestui saptamanal sunt publicate caricaturi, relatari, polemici si glume. Folosind un ton ireverentios si nonconformist, Charlie Hebdo are o orientare profund antireligioasa si de stanga, publicand articole despre extrema dreapta, catolicism, islam, iudaism, cultura, politica etc.

Potrivit directorului publicatiei, Stéphane Charbonnier, politica editoriala a Charlie Hebdo reflecta "toate elementele pluralismului de stanga", chiar si subiectele mai sensibil de abordat.

Publicatia Charlie Hebdo a fost lansata in 1969 si a avut o aparitie neintrerupta pana in 1981. Ulterior aparitia a fost suspendata, iar, in decembrie 1982, a mai aparut un numar al acesteia. In 1992, Charlie Hebdo a reinceput sa apara cu regularitate, fiind editata de Stéphane Charbonnier, cunoscut sub numele de Charb, un renumit caricaturist si jurnalist francez. Predecesorii acestuia au fost François Cavanna (in perioada 1969 - 1981) si Philippe Val (din 1992 pana in 2009).

Titlul publicatiei provine de la numele unui personaj din benzile desenate "Peanuts", create de Charles M. Schulz.

Potrivit celor mai recente date de difuzare, din 2012, Charlie Hebdo are un tiraj de 45.000 de exemplare. Pretul publicatiei este de 3 euro.

URMARITI AICI DESFASURAREA EVENIMENTELOR DE LA PARIS