Sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris a fost vizat miercuri de un atac cu arme automate, comis de persoane mascate.

Potrivit postului Europe1, atacul s-a soldat cu cel putin 12 morti, dintre care doi politisti, si zece raniti. Parchetul din Paris anuntase anterior ca sunt zece morti, dupa ce Primaria din Paris afirmase initial ca sase persoane au fost grav ranite.

Martorii au declarat ca doi barbati mascati si inarmati cu o arma Kalasnikov si un lansator de rachete au intrat in cladire in jurul orei locale 11.30 (12.30, ora Romaniei), strigand "Allah Akbar" si "Profetul a fost razbunat".

Numeroase focuri de arma s-au auzit, iar mai multi jurnalisti au reusit sa se refugieze pe acoperisul cladirii. Martin Boudot, jurnalist la o societate de productie cu sediul in acelasi imobil, facea parte din acest grup. "Tocmai am coborat, pentru ca politia a securizat cladirea", a declarat el pentru Europe1.

"Pompierii acorda primele ingrijiri. Sunt mai multe victime in sediul Charlie Hebdo. (Atacatorii) au mers direct in sediu si au deschis focul. Am fost nevoiti sa ne refugiem pe acoperis. Am vazut doua persoane cu cagule negre, care la iesire au strigat Allah Akbar, aratand spre cer, si care au tras asupra politistilor postati in exterior", a adaugat el.

"Au fugit cu o masina neagra", a mai povestit Boudot. "Atacul a durat intre cinci si zece minute. A fost un adevarat carnagiu", a adaugat el, vizibil emotionat.

Potrivit ziarului Le Figaro, caricaturistii Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) si Georges Wolinski (Wolinski) au murit in atentatul de miercuri, iar colegul lor Stéphane Charbonnier (Charb) este grav ranit.

Unul dintre suspectii de comiterea atacului impotriva Charlie Hebdo s-a predat politiei

Cel mai tanar dintre cei trei suspecti de comiterea atacului sangeros impotriva sediului saptamanalului satiric francez Charlie Hebdo, Hamyd Mourad, in varsta de 18 ani, s-a predat politiei, au anuntat surse concordante, citate de AFP, scrie Mediafax.

Ceilalti doi suspecti, doi frati de nationalitate franceza nascuti la Paris, Said Kouachi, in varsta de 34 de ani, si Chérif Kouachi, in varsta de 32 de ani, un jihadist cunoscut serviciilor antiteroriste, sunt in continuare cautati de politie.

Potrivit unor surse apropiate dosarului, mai multe retineri au fost efectuate in cursul noptii in anturajul celor doi suspecti cautati dupa comiterea atacului impotriva biroului din Paris al publicatiei Charlie Hebdo, soldat cu 12 morti si 11 raniti.

Peste 65.000 de participanti la marsuri de solidaritate in mai multe orase din Franta. Peste 35.000 s-au strans la Paris

Peste 65.000 de oameni au participat, in mai multe orase din Franta, la marsuri organizate in semn de solidaritate cu victimele atacului terorist care a vizat redactia Charlie Hebdo, anunta surse din cadrul politiei citate de AFP. Aproximativ 35.000 de oameni s-au adunat in Piata Republicii din Paris.

Pe pancartele participantilor se putea citi "Eu sunt Charlie" si "Charb a murit liber".

Peste 15.000 de persoane au iesit pe strazi la Lyon, iar alte 10.000 la Toulouse. La marsul de la Marsilia au participat circa 7.000 de persoane, potrivit autoritatilor.

Marsurile au fost organizate la apelul formatiunilor politice de stanga (Partidul Socialist, Partidul Radical de Stanga, Partidul Comunist, Partidul Stangii, Europa Ecologica a Verzilor).

"Marsul tacerii este o reactie la atacul terorist comis la redactia Charlie Hebdo. Este o initiativa a partidelor republicane", a declarat Jean-Christophe Cambadélis, liderul Partidului Socialist.

Martori: Autorii afirmau ca sunt membri Al-Qaida si vorbeau perfect franceza

Indivizii care au atacat redactia publicatiei Charlie Hebdo au afirmat ca sunt simpatizanti ai retelei teroriste Al-Qaida, afirma martori citati de presa franceza.

"Doi barbati cu cagule pe fete au intrat in cladire si au deschis focul. (...) Vorbeau perfect limba franceza si afirmau ca sunt din reteaua Al-Qaida", a declarat, potrivit L'Umanité, caricaturista Corinne Rey (Coco).

Presedintele Frantei denunta "un atentat terorist" de o "exceptionala barbarie"

Presedintele francez, Francois Hollande, a denuntat miercuri "un atentat terorist" de o "exceptionala barbarie", referindu-se la atacul armat comis la sediul ziarului Charlie Hebdo din Paris, soldat cu 11 morti, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Franta si-a ridicat la maximum nivelul de alerta - si anume "alerta de atentat" - in regiunea pariziana, in urma atacului comis miercuri la sediul din Paris al publicatiei satirice Charlie Hebdo, soldat cu 11 morti, au anuntat serviciile premierului, relateaza AFP.

Saptamanalul de satira a primit mai multe amenintari pentru caricaturile cu Profetul Mohammed.

DESCRIEREA ATACULUI, POTRIVIT MARTORILOR - Martorii au declarat ca doi barbati mascati si inarmati cu o arma Kalasnikov si un lansator de rachete au intrat in cladire in jurul orei locale 11.30 (12.30, ora Romaniei), strigand "Allah Akbar" si "Profetul a fost razbunat".

Numeroase focuri de arma s-au auzit, iar mai multi jurnalisti au reusit sa se refugieze pe acoperisul cladirii.

Martin Boudot, jurnalist la o societate de productie cu sediul in acelasi imobil, facea parte din acest grup.

"Tocmai am coborat, pentru ca politia a securizat cladirea", a declarat el pentru Europe1.

"Pompierii acorda primele ingrijiri. Sunt mai multe victime in sediul Charlie Hebdo. (Atacatorii) au mers direct in sediu si au deschis focul. Am fost nevoiti sa ne refugiem pe acoperis. Am vazut doua persoane cu cagule negre, care la iesire au strigat Allah Akbar, aratand spre cer, si care au tras asupra politistilor postati in exterior", a adaugat el. "Au fugit cu o masina neagra", a mai povestit Boudot.

"Atacul a durat intre cinci si zece minute. A fost un adevarat carnagiu", a adaugat el, vizibil emotionat.

Casa Alba condamna vehement atacul comis la redactia Charlie Hebdo

Presedintia Statelor Unite a condamnat in termeni duri atacul care a vizat revista satirica franceza Charlie Hebdo, soldat cu 12 morti, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

"Casa Alba este solidara cu familiile celor omorati sau raniti in acest atac", a reactionat Josh Earnest, purtatorul de cuvant al presedintelui Barack Obama.

"Inaltii oficiali de la Casa Alba sunt in strans contact cu omologii lor francezi. (...). Statele Unite sunt pregatite sa colaboreze cu Franta pentru efectuarea investigatiei in acest caz", adauga Earnest.

David Cameron denunta un atac terorist "revoltator" la sediul Charlie Hebdo

Premierul britanic David Cameron a condamnat un atac terorist "revoltator" comis miercuri la sediul din Paris al saptamanalului satiric Charlie Hebdo si si-a exprimat solidaritatea cu Franta in lupta impotriva terorismului, relateaza AFP.

"Crimele comise la Paris sunt revoltatoare. Suntem alaturi de poporul francez in lupta impotriva terorismului si pentru apararea libertatii presei", afirma Cameron intr-un mesaj postat pe Twitter.

DESFASURAREA EVENIMENTELOR PE WWW.STIRILEPROTV.RO.

Jean-Claude Juncker condamna atacul din Franta, un "act intolerabil si o barbarie"

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a condamnat atacul de miercuri de la sediul publicatiei franceze Charlie Hebdo, soldat cu 12 morti, calificandu-l drept un "act intolerabil si o barbarie", relateaza AFP, potrivit Mediafax.

"Sunt profund socat de atacul brutal si inuman care a vizat sediul Charlie Hebdo. Este un act intolerabil, o barbarie care ne priveste pe toti in calitate de oameni si europeni", a reactionat Juncker, potrivit unui comunicat.

Spania denunta un "act terorist josnic si las" contra saptamanalului francez Charlie Hebdo

Spania a condamnat miercuri "actul terorist josnic si las" contra saptamanalului satiric francez Charlie Hebdo si a aparat libertatea presei ca "drept fundamental", relateaza AFP.

"Primim cu oroare vestile despre actul terorist josnic si las comis astazi (miercuri) impotriva sediului saptamanalului francez Charlie Hebdo, la Paris", afirma Guvernul spaniol intr-un comunicat.

"Guvernul, in numele poporului spaniol, isi exprima condamnarea cea mai ferma" a acestui atac. Spania "apara in prezent cu mai multa putere ca oricand libertatea presei ca drept fundamental si irevocabil", adauga Executivul de la Madrid.

Italia a intensificat masurile de securitate dupa atentatul comis la redactia revistei Charlie Hebdo

Italia a intensificat masurile de securitate ca reactie la atacul terorist din Franta si la incidente similare petrecute in ultimele saptamani in Canada si Australia, scrie Corriere della Sera, in editia online.

Masuri sporite de securitate au fost adoptate in Italia, iar ministrul de Interne, Angelino Alfano, va avea o reuniune cu sefii serviciilor de securitate. Autoritatile italiene au dat asigurari ca nu exista informatii privind riscuri teroriste specifice.

Masurile au fost luate dupa atacul terorist comis miercuri la Paris si dupa incidente similare produse recent in Canada si Australia.