Desi textul Legii bugetului de stat abia a ajuns in Parlament, presedintele Traian Basescu i-a avertizat de aseara pe alesi ca ar trebui sa modifice documentul si sa mai taie din banii alocati unor ministere. Basescu a criticat suplimentarea cu peste o mie de miliarde de lei a sumei alocate Ministerului Dezvoltarii, condus de Liviu Dragnea.

Traian Basescu: "In loc sa utilizam banii europeni, dam banii direct si sunt banii de la cresterea de la benzina. Daca nu vor renunta la cresterea cu 7 centi a accizei la benzina si vor mentine acesti bani care pot fi usor substituiti cu bani europeni, le trimit bugetul inapoi, pentru ca sunt bani furati din banii tuturor, pentru ca sa asigure bani de campanie, cu licitatii, cu atribuiri directe"

Alesii puterii nu s-au inghesuit sa modifice legea. Doar cei de la PNL au 7 cereri. Suficient de importante incat sa ameninte cu greva in cazul in care nu li se accepta. Printre ele ar fi bani pentru un aeroport la Iasi si pentru o sosea care sa lege capitala Moldovei de targu mures.

In schimb, democrat-liberalii au strans 1342 de amendamente la Legea bugetului de stat.

Spre deosebire de anii trecuti, parlamentarii nu mai pot cere Guvernului sa lea bani pentru scoli sau biserici. Printr-o ordonanta adoptata in luna august, acestea ar trebui finantate doar din sume primite de la primarie.

Legea bugetului de stat va intra de vineri in dezbaterea comisiilor parlamentare, urmand apoi sa fie discutata in plenul comun. Alesii ar vrea ca textul sa fie gata pana pe 3 decembrie. Abia dupa aceea, bugetul 2014 va ajunge pe masa presedintelui Traian Basescu.