"Ostilitatea, fuga dupa informatie este un element pe care nu il mai putem neglija si acestui tip de actiune ostila trebuie sa ii facem fata si sa luam in serios deciziile summitului NATO de la Lisabona, Bucuresti, dar si de la Chicago", a declarat Traian Basescu, la intalnirea anuala cu sefii misiunilor diplomatice acreditati in Romania.

"Octombrie Rosu" a fost cel mai puternic atac cibernetic la adresa Romaniei in ultimii 20 de ani, SRI identificand entitati cibernetice ostile care urmaresc culegerea de informatii confidentiale inclusiv despre resursele naturale romanesti, a afirmat sambata purtatorul de cuvant al Serviciului, Sorin Sava. 

"Acest atac poate fi privit si din perspectiva noastra de membri UE si NATO. Observam, din punct de vedere al SRI, ca s-a schimbat fundamental lumea spionajului. Se actioneaza asupra statelor cu tehnologii de ultima generatie si in Cyber-Zone. Consideram ca este o turnura de moment asupra modului de actiune a retelelor de spionaj in Cyber-Spatiu", a spus Sava.  SRI, in calitate de autoritate nationala in Cyber-Intelligence, acorda o atentie prioritara acestui domeniu, in cooperare cu celelalte institutii ale statului roman si cu partenerii externi, precum si in parteneriat cu domeniul privat, a mai spus Sava.