Potrivit legii, "lantul scurt de aprovizionare este un lant de aprovizionare care implica un numar limitat de operatori economici in activitati de cooperare si de dezvoltare economica la nivel local si regional si relatii stranse intre producatori, procesatori si comercianti".

Legea stabileste ca pe etichetele produselor din carne proaspata trebuie trecuta tara de provenienta a carnii, iar pe produsele procesate din carne trebuie trecut procentul de carne din Romania continut de acestea.

Potrivit actului normativ, "comerciantii - persoane juridice autorizate au obligatia ca pentru categoriile carne, oua, fructe, legume, miere de albine, produse lactate si de panificatie sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volum de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse, provenite din lantul scurt de aprovizionare".

Legea vizeaza ca exceptie fac comerciantii cu o cifra de afacere de pana la 2 milioane de euro, echivalenta in lei.

Metodologia de desfasurare a actiunilor privind lantul scurt de aprovizionare va fi aproba prin hotarare de Guvern.

Retaileri: Legea restrange libertatea consumatorilor de a alege

Legea privind comercializarea produselor alimentare, promulgata luni de presedintele Klaus Iohannis restrange libertatea consumatorilor de a alege cele mai bune produse la preturi competitive, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR).

AMRCR considera ca aceasta lege este indreptata impotriva marilor retele comerciale si, in pofida celor exprimate public, nu garanteaza sprijin pentru producatorii locali sau produsele romanesti. 'In schimb restrange libertatea consumatorilor romani de a alege cele mai bune produse la preturi competitive', spun reprezentantii AMRCR.

Conform acestora, de acum inainte, obiectivul principal al oricarui comerciant nu va mai fi satisfacerea clientului ci respectarea termenilor extrem de restrictivi impusi de lege in ceea ce priveste plata sau serviciile comerciale 'pentru ca altfel sanctiunea pentru nerespectarea acestora poate merge pana la inchiderea magazinelor'.

Marii retaileri sunt obligati, conform comunicatului AMRCR, sa-si reanalizeze politicile comerciale, sa renegocieze contracte in mijlocul desfasurarii acestora, sa renunte la facilitati si servicii oferite pentru promovarea produselor locale, inclusiv cele romanesti si sa se orienteze pentru a gasi modalitati de a sustine un flux financiar imens, impus fara justificare.

AMRCR apreciaza ca toate acestea se vor rasfrange asupra preturilor la raft si vor avea repercursiuni majore si asupra programelor de sustinere a producatorilor locali.

Reprezentantii AMRCR sustin ca aceasta lege este de asemenea impotriva mecanismelor concurentiale si a principiilor dupa care functioneaza piata unica comunitara. Acestia atrag atentia ca acest lucru se intampla la cateva zile dupa anuntul referitor la lansarea unor programe precum 'Romania Competitiva' dar si la putin timp dupa ce in cadrul Consiliului European s-a vorbit despre intarirea Uniunii Europene, in contextul Referendumului referitor la iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

AMRCR va continua demersurile in cadrul organismelor comunitare pentru analizarea compatibilitatii acestei legi cu normele europene, stiut fiind deja ca la nivelul Comisiei Europene exista in desfasurare o procedura in acest sens.

Nini Sapunaru: Nu va disparea marfa de pe raft. Daca romanii vor sa cumpere rosii din Turcia, vor gasi rosii din Turcia

Deputatul liberal Nini Sapunaru spune ca nu trebuie sa existe ingrijorari privind legea referitoare la comercializarea produselor, precizand ca marfa nu va disparea de pe raft.

"Nu trebuie sa se ingrijoreze nimeni ca va disparea marfa de pe raft. In conditiile in care consumatorul vrea sa cumpere rosii din Turcia se vor aproviziona rosii din Turcia in permanenta si se vor aproviziona mai putine rosii din Romania daca romanul doreste. Dar haideti sa vedem. Am semnale foarte bune din piata. Fermierii m-au anuntat ca sunt anumite lanturi comerciale (...) care au facut opt intalniri regionale cu fermierii, ne-au anuntat ca vor sa se aprovizioneze, ca sunt de acord sa semneze contracte cu ei. Deja ei se pregatesc pentru a functiona in baza acestei legi acum, nu peste sase luni", a declarat Sapunaru, unul dintre initiatoreii legii, citat de Agerpres.

El a sustinut ca legea va intra in vigoare la trei zile de la promulgare. "Partea in ceea ce priveste interzicerea taxelor de listare, interzicerea listelor de preturi, taxele de listare, taxele de raft si celelalte comisioane ascunse pe care le percepeau hipermarketurile de la producatori si fermieri vor disparea la trei zile de la promulgarea legii. Ramane in suspensie doar acel articol privind 51% produse proaspete pe lantul scurt de aprovizionare - lapte, produse lactate, paine, carne proaspata, legume, fructe si oua. Nu cred ca vor fi niciun fel de probleme", a sustinut Sapunaru.

Deputatul liberal a mai spus ca, dupa promulgare, Guvernul este obligat sa emita normele metodologice, iar apoi vor incepe discutiile consultative cu fermieri, comercianti romani si straini.

"Nu pleaca nimeni pentru ca au asa de mari venituri in Romania incat nu vor pleca niciodata", a mai declarat liberalul, cu privire la posibilitatea ca supermarketurile sa se retraga din tara noastra.