Nimeni nu se astepta ca tocmai reprezentantii Ministerului Sanatatii sa fie cei care sa propuna niste bareme atat de largi, pe care pana si medicii le contesta.

In plus, din proiectul de lege a fost eliminat si articolul care prevedea ca politistul poate recomanda control medical candidatului, daca are suspiciuni ca sufera de vreo afectiune.

Mai mult chiar, examenul medical nu trebuie facut daca va preschimbati permisul inainte sa expire, adica asa cum era si pana acum. Un aspect pe care politistii tare mult ar fi vrut sa-l modifice. Asta pentru ca in 10 ani pot aparea afectuni si probleme medicale ce ar putea conduce la accidente rutiere.

Nimeni nu spune, de exemplu, ca persoanelor care poarta ochelari le trebuie interzis dreptul de a conduce, dar iata ce scrie in proiectul de ordin: “Persoanele trebuie sa aiba acuitate vizuala de cel putin 0,8 la ochiul cel mai bun si de cel putin 0,1 la celalalt ochi”.

O persoana cu o vedere foarte buna la un ochi si cu una foarte proasta la celalalt nu are vedere in spatiu, aceasta persoana nu poate aprecia corect distantele. 0,1 este o vedere cu care sub nicio forma o persoana nu se poate inacadra intr-un barem de conducere auto ", explica dr. Monica Pop, specialist oftalmolog.

Textul este copiat litera cu litera din directiva europeana, se apara oficialii. In plus, reprezentantii ministerului chiar sunt convinsi ca astfel va fi redus numarul accidentelor.