"Sigur ca faci 44% colectare in buget din PIB daca ai impozitul pe venit de 30 si ceva la suta, cat este in Germania, sau 28%, si mai pui si TVA si mai pui... Noi avem 16%. Daca domnul presedinte al Consiliului Fiscal vrea sa facem 40% si dau toti oamenii de afaceri scris ca vor asta, facem cota unica 24%, de la 16%, sa vedeti cum le cresc veniturile in buget. (…) Deci, chestiunea asta, cand noi avem - pe medie - una din cele mai scazute fiscalitati din Uniunea Europeana… Pe medie, fiscalitatea in Romania este una dintre cele mai scazute din Uniunea Europeana. Daca domnul presedinte al Consiliului Fiscal si toata comunitatea de afaceri vine si spune «Vrem si noi sa fie 40% veniturile in buget comparativ cu PIB», sa stabilim impreuna ca ridicam cota unica de la 16% la 25%", a declarat Traian Basescu la TVR.

El a mai spus ca, in Romania, contributiile de sanatate sunt "infinit mai mici decat in vechea Europa, acolo unde spune domnul presedinte al Consiliului Fiscal ca este 40% nivelul de colectare", scrie Mediafax.

Basescu a precizat ca s-a exprimat ironic, pentru ca nu vrea sa se creada ca se va mari fiscalitatea. "Este adevarat ca avem un CAS mare, pentru ca avem si numarul de pensionari, dar avem foarte mica cota de contributie la sanatate, foarte mici impozitele pe proprietate, foarte mici contributiile pentru programele sociale. Deci, aici, cu comparatiile, trebuie sa mearga pana si economistii sa le spuna cinstit. Si avem o cota unica foarte mica, care avantajeaza comunitatea de afaceri", a adaugat seful statului.

Daca ramanem pe criteriile de la Maastricht, in 2015, imprumuturile tarii ar avea valoarea unui buget de stat

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca daca se ramane pe criteriile de la Maastricht, care prevad posibilitatea ca deficitul sa fie de 3%, se poate ajunge la situatia in care, in 2015, imprumuturile tarii ar avea valoarea unui buget de stat.

El a admis ca, daca se restrange piata din cauza masurilor de austeritate in restul Europei, vor fi afectate si exporturile romanesti. "Sigur ca le afecteaza si acesta este marele risc pe care noi il avem anul viitor. De aceea, in discutiile cu premierul, cu ministrii, cu guvernatorul, am stabilit toti ca linie comuna, o abordare prudenta a bugetului, cu o crestere de 1,5 - 2%, sa incercam sa avem un deficit bugetar undeva la 1,9%, privind pe de o parte la reducerile de personal, ca sursa a optimizarii cheltuielilor de la bugetul de stat, pe de alta parte, privind la mentinerea nivelului de investitii", a mentionat seful statului.

El a precizat ca un deficit de 1,9% pe cash inseamna 2,3 - 2,4% pe ESA.

"Nu putem sa nu vedem ce ni se intampla. Deci, uitati-va ca imprumutam cu dobanzi de 6,8% - 7% chiar, lei, la asta ma refer, si pe termene foarte scurte. Este o falsa impresie ca, imprumutand mai mult, facand un deficit mai mare, deci imprumutand mai mult, poti cheltui mai mult, pentru ca, fiind credite pe termen scurt, dobanda te ajunge din urma foarte repede. (…) Daca am tine-o inainte, pe criteriile de la Maastricht, sa spunem «domnule, am voie sa fac deficit 3%», in anul 2015 am ajunge sa imprumutam, cu tot cu creditele pe care le rostogolim, dar am ajunge sa imprumutam cam valoarea unui buget de stat", a conchis seful statului.

Pentru anul viitor, Guvernul are ca obiectiv un deficit bugetar de cel mult 3% din PIB.

Citeste si

Nu stiu ce e recesiunea.15 tari care au sfidat criza si au avut cea mai mare crestere economica