Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, condus de Elena Udrea, propune Guvernului aprobarea unui program de constructie a 30 de sali polivalente cu 5.000 - 15.000 de locuri, in perioada 2010-2016, proiectul urmand sa fie derulat prin Compania Nationala de Investitii, aflata sub autoritatea ministerului.

Programul va necesita 21,5 milioane de lei in acest an, 193,5 milioane de lei in 2012 si cate 430 de milioane de lei in 2013 si 2014. In 2015 si 2016 investitiile in salile polivalente vor totaliza 280 de milioane de lei.

"Finantarea programului se asigura din alocatii de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, alocatii de la bugetul local, credite externe, procedura parteneriatului public - privat, precum si din alte surse de finantare legal constituite", se arata in proiectul de hotarare de Guvern, elaborat de minister.

In cadrul programului vor fi promovate trei tipuri de sali polivalente, cu 5.000, 10.000 si 15.000 de locuri, iar beneficiarii vor fi autoritatile administratiei publice locale.

In nota de fundamentare a proiectului se precizeaza ca in prezent infrastructura sportiva este veche, deteriorata si nu mai corespunde standardelor internationale.

In plus, pe teritoriul Romaniei nu exista in prezent sali polivalente care sa corespunda standardelor internationale privind pregatirea sportivilor si organizarea de competitii internationale.

"Acest fapt obliga sportivii romani sa evolueze in competitiile oficiale, (campionate mondiale, europene, cupe europene) organizate in alte tari, la nivel de competitivitate redus. Pe de alta parte, lipsa unor sali omologabile international lipseste iubitorii sportului din Romania de vizionarea directa a intrecerilor sportive de nivel international", puncteaza autorii documentului.

Ministerul Dezvoltarii, prin CNI, va elabora normele metodologice pentru derularea programului in termen de 30 de zile de la publicarea hotararii.

Compania Nationala de Investitii, infiintata in 2001, executa programe de interes public sau social in domeniul constructiilor, in conformitate cu strategia MDRT. Principalii beneficiari ai acestor programe sunt autoritatile publice locale.

Programele CNI vizeaza constructia de sali de sport, consolidarea si reabilitarea salilor de sport construite inainte de anul 2000, construirea de bazine de inot si de patinoare artificiale precum si construirea si reabilitarea de asezaminte culturale.

In perioada 2001-2010, CNI a finalizat aproximativ 1.000 de obiective, incluse in 11 programe de investitii.