Au existat insa si orase precum Brasov, Cluj, Iasi, Vaslui sau Miercurea Ciuc unde costul incalzirii pentru ultima luna a anului trecut a fost similar sau chiar mai mic decat cel din decembrie 2012.

La Miercurea Ciuc, spre exemplu, proprietarul unui apartament cu trei camere a platit 580 de lei in 2012, in timp ce in ultima luna a lui 2013 a avut de achitat 442 de lei, cu 23% mai putin. 

Asociatiile de locatari din Arad atrag insa atentia ca facturile pentru energia termica furnizata in oras in decembrie, in medie cu 60% mai mari, nu s-ar justifica pentru ca "temperaturile au fost primavaratice". 

Presedintele Uniunii Locale a Asociatilor Locative (ULAL) Arad, Dorina Lupse, a declarat pentru Mediafax ca exista multe asociatii de locatari unde facturile chiar s-au triplat, dar si unele care au facturi mai mici decat in noiembrie "pentru ca au inchis bransamentele de la blocuri in zilele calde din decembrie". 

Ea a spus ca o explicatie a costurilor marite ar fi aceea ca "in timp ce luna decembrie a fost primavaratica, CET a furnizat aproape de doua ori mai multa caldura decat in luna anterioara si aproape aceeasi cantitate ca in decembrie 2012, cand a fost mult mai frig, iar acest lucru se vede din situatiile prezentate de CET. Cu alte cuvinte, au furnizat nejustificat de multa caldura in locuinte, iar oamenii au risipit-o stand cu ferestrele deschise".

Reprezentantii CET Arad au aratat ca in noiembrie au furnizat populatiei o cantitate de caldura echivalenta a 19.552 gigacalorii, iar in decembrie, echivalenta a 35.613 gigacalorii. Referitor la aspectele sesizate de ULAL, purtatorul de cuvant al CET, Marina Plaveti, a declarat ca au fost respectati parametrii. 

"Se livreaza energie termica la parametrii stabiliti in contractul de furnizare incheiat cu asociatiile de proprietari, in consecinta acestia putand sa-si gestioneze dupa necesitati cantitatea de energie termica pentru incalzire", a declarat Plaveti. 

In medie, proprietarii de apartamente cu doua camere care nu au repartitoare de caldura (doar contor comun la intrarea in cladire) platesc 350 de lei pentru caldura, fata de 210 de lei, cat au platit luna trecuta.  Pentru garsoniere de 30 mp, factura la caldura este, in medie, de 200 de lei, iar la trei camere este de 480 de lei. 

In Arad, sistemul centralizat de incalzire are 30.000 de abonati, iar pretul gigacaloriei furnizate populatiei este de 290 de lei, pret care a fost practicat si in sezonul rece 2012/2013. 

La Brasov, locuitorii ale caror apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de incalzire au platit, in medie, cu 23% mai putin pentru luna decembrie 2013 fata de decembrie 2012, in conditiile in care temperatura medie a fost de minus 1,98 grade Celsius in decembrie 2013 si minus 3,98 grade Celsius in decembrie 2012, potrivit lui Cornelius Popa, purtatorul de cuvant al Tetkron SRL, societatea de trasport si distributie a agentului termic, aflata in subordinea Consiliului Local. 

"In medie, vorbim de o scadere a pretului la facturile pentru caldura de circa 23 la suta. Aceasta s-a datorat in principal faptului ca am avut luni de iarna mai calduroase, diferenta de temperatura fiind de doua grade Celsius in decembrie 2013 fata de decembrie 2012, iar pretul gigacaloriei a ramas acelasi", a spus reprezentantul Tektron. 

Astfel, in medie, factura de incalzire pentru o garsoniera a fost, in luna decembrie 2013, de 87 de lei (fata de 113 lei in decembrie 2012), la un apartament cu doua camere de 174 lei (fata de 227 de lei), iar la trei camere - 207 lei (fata de 281 de lei).  De asemenea, reprezentantul Tektron a spus ca este o diferenta foarte mare de cheltuieli totale daca se face o comparatie intre factura celor racordati la sistemul centralizat si cei care au centrale individuale. 

La Constanta, facturile la intretinere pentru locuitorii racordati la sistemul centralizat de incalzire au fost, in decembrie 2013, cu aproximativ 25% mai mari decat cele din luna similara a anului 2012, motivul principal fiind faptul ca regia de termoficare - RADET - a facturat in baza estimarii consumului de energie termica pentru a se putea inchide din punct de vedere bugetar anul 2013. 

Facturile la caldura in municipiul Vaslui, pentru populatia racordata la sistemul centralizat sunt de cel putin doua ori mai mari pe decembrie fata de luna anterioara, o familie care a primit agent termic de la Termprod platind pana la 300 de lei, in cazul celor cu apartamente cu trei camere.  Practic, costurile la incalzire pe decembrie variaza intre 130 de lei, pentru o garsoniera, 220 de lei, pentru un apartament cu doua camere, si 300 de lei, pentru apartamente cu trei camere.

In multe orase, precum Alba Iulia, Targu Mures, Sfantu Gheorghe, Targu Jiu, Bistrita si Sibiu nu mai functioneaza sistemul centralizat de furnizare a energiei termice. 

Pentru locuitorii din Targoviste, acesta este primul sezon rece dupa cateva decenii in care niciuna dintre locuintele din municipiu nu este racordata la un sistem de incalzire centralizat.  Anul trecut, societatea Termica Targoviste, firma care apartinea Consiliului Local si care se afla in insolventa, și-a incetat activitatea.

Situatia din alte orase din tara, pe www.mediafax.ro