Biserica nu plateste impozit pe profit, conform Codului Fiscal insa are de achitat catre stat taxe si impozite. Mai exact, contributiile de asigurari sociale pentru salariile preotilor si altor angajati care sunt bugetari.

Conform codului de procedura fiscala, in cazul in care nu se platesc obligatiile fiscale datorate se poate trece la executare fiscala.

Pana acum, cei de la Fisc au emis somatii in vederea efecturarii platilor.

Biserica este scutita de impozitul pe profit, dar nu plateste taxe nici pentru sumele castigate din vanzarea obiectelor de cult.

Printre altele, in pericol sa-si piarda orice sursa de venit este Manastirea Colt, din judetul Hunedoara, unul dintre primele lacasuri de cult ortodoxe atestate de la noi. Dupa ce comunistii au transformat-o in grajd, biserica s-a ocupat de renovarea ei dupa anii 90. De atunci au inceput si problemele. Pentru cativa muncitori angajati la renovarea lacasului de cult nu s-au platit contributiile la bugetul de stat. Suma a tot crescut de-a lungul anilor, iar acum datoria a ajuns la 12.000 de lei. Asa se face ca cei de la Fisc au emis titlu executoriu pentru manastire. Angajatii de la Fisc pot pune sechestru atat pe contul manastirii, cat si pe banii donati de credinciosi in cutia milei.

"Cine are dreptul sa puna sechestru pe darul cuiva? Poate sa ia cutia milei intrata in visteria bisericii, banii care trec in cont pot sa fie blocati, dar in niciun caz nu are dreptul nimeni sa puna mana pe cutia milelor", a spus Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

Tot cu datorii la stat figureaza si Arhiepiscopia Tomisului, recunoscuta pentru profitul frumos pe care l-a obtinut din afacerile proprii, cu vin, lumanari si agricultura. Numai in 2010 a declarat 6 milioane de euro.

Dupa ce a fost in pericol sa fie executata silit, Arhiepiscopia Tomisului a cerut Administratiei Finantelor Publice o pasuire. Astfel, a obtinut la inceputul anului trecut un acord pentru esalonarea datoriilor de 936.000 de lei, pe o perioada de cinci ani. In prezent, mai sunt de achitat 704.000 de lei.

Potrivit Codului Fiscal, biserica nu achita impozit pe profit, pentru ca banii sa fie cheltuiti pentru acte caritabile.