Din cinci bugetari concediati, unul va fi din invatamant, spun sindicatele. Tocmai de aceea, profesorii din toata tara sunt in greva generala astazi, cand multi elevi de clasa a XII-a ar trebui sa sustina proba de calculator a bacalaureatului.

Pana acum, doua treimi dintre liceeni au sustinut proba de competente digitale. In ziua de 22, cand profesorii fac greva, sunt programati sa dea examen 30.000 de elevi.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Melania Vergu, a declarat marti ca potrivit datelor centralizate de la inspectoratele scolare judetene, inclusiv cel al municipiului Bucuresti, proba de azi era anuntata a se desfasura in 886 de licee. Dintre acestea, 136 au cerut reprogramarea, iar in 40 au fost inlocuiti profesorii.

De altfel, Ministerul Educatiei anunta anterior ca nu interzice profesorilor sa participe la greva din 22 aprilie, dar solicita inspectoratelor scolare judetene sa prezinte din timp situatia acestor cadre didactice. Reprezentantii ministerului spuneau ca in cazul in care nu vor fi inlocuitori, proba s-ar putea amana, desi acest lucru nu ar fi de dorit, intrucat elevii ar avea de suferit.

Sindicalistii au fost chemati marti la Ministerul Educatiei pentru discutii. Dupa doua ore, Daniel Funeriu nu le-a dat nicio solutie.

Daca Executivul nu va tine cont de nemultumirile lor, dascalii sunt hotarati sa intre in greva generala la sfarsitul lunii mai. Asta inseamna blocarea examenului de bacalaureat si chiar a anului scolar.