Din total, subventiile au fost de circa 1,23 de miliarde de euro, respectiv aproape 1% din PIB, relateaza gandul.info

Per total raportul intre banii pe care statul ii incaseaza, sub forma taxelor si a impozitelor, din fiecare judet si banii primiti inapoi de judete este de aproape 1 la 4, respectiv din fiecare patru euro incasati de stat intr-un judet, unul se intoarce la autoritatile locale.

Din fiecare 100 de euro incasati de stat la nivel judetean, Vasluiul primeste 90 de euro inapoi

Acest raport difera insa foarte mult la nivel national. Daca in cazul Bucurestiului el este de aproape 26%, respectiv din fiecare 100 de euro incasati la bugetul central doar 26 de euro se intorc la bugetul local, in cazul Vasluiului acest procent este de 89,3%, conform calculelor gandul pe baza datelor Ministerului Finantelor Publice.

Practic, 90% din banii pe care statul ii incaseaza la nivelul judetului Vaslui se intorc la Consiliul Judetean si la autoritatile locale, ceea ce inseamna ca, strict la acest capitol, contributia acestui judet la bugetul central este mult mai mica, si ca raport, decat a altor judete. Astfel, din cei 155 de milioane de euro incasati de stat pe raza judetului Vaslui in 2010, 139 de milioane de euro au fost primite inapoi de autoritatile locale.

Excedentul Capitalei este suficient pentru a acoperi bugetul CJ Vaslui timp de 28 de ani

La polul opus se afla, dupa cum era de asteptat, Capitala, care a contribuit la bugetul central cu 5,47 de miliarde de euro (taxele si impozitele centrale) si a primit inapoi doar 1,45 miliarde de euro. Diferenta de aproape patru miliarde de euro este suficienta pentru a asigura bugetul CJ Vaslui (daca ramane la nivelul din 2010) timp de 28 de ani.

Citeste continuarea pe www.gandul.info