"Structurile Asociative ale Administratiilor Publice Locale au venit cu propunerea referitoare la impozitarea terenului de sub cladire. Mentionam faptul ca, in acest moment, functioneaza scutirea de la plata impozitului pe terenul de sub cladire in baza art. 257 lit a) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal. Tratamentul de baza este impozitarea intregii suprafete de teren aflata in proprietate, scutirea acordata pana in acest moment de Codul Fiscal fiind o exceptie de la aceasta regula", explica MFP.

Potrivit institutiei, "un tratament fiscal similar intalnim in Cehia, Slovenia, iar in majoritatea tarilor europene, terenul si cladirea se impoziteaza impreuna, la valoarea de piata, aceasta fiind si tendinta la nivel european de impozitare a proprietatilor".
MFP mai anunta ca, in momentul de fata, discuta cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), reprezentanti ai firmelor de consultanta, patronatelor si cu oficiali ai administratiilor publice locale pe marginea proiectului de modificare a Codului Fiscal.

In ceea ce priveste „bonurile valorice”, ministerul condus de Sebastian Vladescu face precizarea ca actualele propuneri de modificare ale Codului Fiscal nu prevad modificarea tratamentului fiscal aplicabil acestora.
 
"Astfel, abrogarea prevederilor lit. e) a art. 42 din Codul Fiscal, potrivit carora nu este  impozabila “contravaloarea cupoanelor ce reprezinta bonuri de valoare care se acorda cu titlu gratuit persoanelor fizice conform dispozitiilor legale in vigoare” are drept ratiune clarificarea dispozitiilor legale, in contextul in care, in conformitate cu prevederile art. 55 alin. (4) din Codul Fiscal nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile: tichetele de cresa acordate potrivit legii (litera a.1), tichetele de vacanta acordate potrivit legii ( litera a.2), tichetele de masa si drepturile de hrana acordate de angajatori angajatilor in conformitate cu legislatia in vigoare (litera b) precum si cadourile acordate in conditiile prevazute la litera a)",     se mai arata in comunicatul MFP. 

MFP explica, astfel, ca abrogarea din Codul Fiscal a prevederilor potrivit carora nu este impozabila "contravaloarea cupoanelor ce reprezinta bonuri de valoare care se acorda cu titlu gratuit persoanelor fizice conform dispozitiilor legale in vigoare" are ca scop clarificarea dispozitiilor legale, intrucat bonurile nu sunt supuse oricum impozitarii, fiind acordate cu titlu gratuit.