"Bugetul pentru medicina de familie va constitui 9% din Fondul National de Asigurari de Sanatate. In 2012, medicina de familie a consumat aproximativ 5% din Fondul National de Asigurari de Sanatate", a spus ministrul Eugen Nicolaescu.

Ministrul a mai spus ca, pana acum, pacientul mergea la spital pentru orice, dar dupa aplicarea noului pachetul de baza va fi oferit pacientilor acces mai usor la tratament prin medicul de familie si de ambulatoriu, iar finantarea acestor doua segmente va creste.

"Concomitent va creste finantarea pentru medicina primara si pentru ambulatoriul de specialitate, unde se pot furniza aceleasi servicii ca in spital, cu costuri mai mici. Pachetul nu va reduce tipurile de servicii medicale, nu taie din ele, ci spune clar unde si cum se acorda ele, directionand pacientul", a explicat Eugen Nicolaescu.

Pachetul de servicii medicale de baza este structurat pe mai multe capitole si vizeaza medicina primara, de ambulatoriu si de spital, dar si asistenta comunitara si medicina dentara, stabilind serviciile de care beneficiaza toti cetatenii, indiferent daca sunt asigurati sau nu.

Printre reglementarile pachetului se numara limitarea internarilor in spitalele publice, insa numai pentru acele cazuri care pot fi tratate in ambulatoriul de specialitate, in spitalizare de zi sau de catre medicul de familie.

Pachetul de baza, al carui proiect a fost lansat marti de Ministerul Sanatatii si se afla in dezbatere publica pana la 1 noiembrie, este primul document de acest fel adaptat bugetului estimat pentru 2014, potrivit reprezentantilor MS.

Pachetul de servicii medicale de baza limiteaza mita in spitale

Prin pachetul de servicii medicale de baza cetateanul stie la ce servicii are dreptul gratuit, fiind astfel mai putin probabil sa apeleze la plati informale, o practica din sistem pe care o descurajam este de parere Eugen Niolaescu.

"Pana acum, pacientul avea drepturi doar pe hartie. In realitate trebuia sa scoata bani din buzunar pentru orice. De acum inainte, serviciile din pachetul de baza sunt clare si garantate. Daca cetateanul stie la ce servicii are dreptul in mod gratuit, este mai putin probabil sa apeleze la plati informale. Vrem sa descurajam aceasta practica din sistem", a spus ministrul Sanatatii.

Ministrul Sanatatii a adaugat ca, prin pachetul de baza, medicilor de familie li se da posibilitatea sa acorde o gama mai larga de servicii. De asemenea, va creste si numarul serviciilor acordat in ambulatoriul de specialitate.

Potrivit ministrului, toti adultii sanatosi cu varste intre 18 si 39 de ani vor avea dreptul la un set de investigatii gratuite si la una-doua consultatii succesive preventive la medicul de familie o data la trei ani, pe langa consultatiile la care pot apela atunci cand intervine o problema noua de sanatate.

Dupa 40 de ani, varsta de la care riscurile de imbolnavire cresc semnificativ, numarul consultatiilor cu rol de preventie pentru adultii sanatosi va fi de unu-trei pe an, pe langa consultatiile la care pot apela atunci cand intervine o problema noua de sanatate.