Stalpii sculptati, din lemn de stejar, acoperiti cu sindrila sau troitele in culori vii, ajung peste mari si tari, la preturi care depasesc si 10.000 de euro.

Comenzile nu lipsesc, iar mesterii din Ardeal spun ca strainii au salvat o traditie veche de sute de ani, ignorata de romani.

In Maramures, intr-un decor de vis, plin de case in culori traditionale, traieste nea Teodor, care sculpteaza de 50 de ani. In mainile lui, bucatile de lemn parca prind viata.

"Daca ai dragostea si stiinta sa lucrezi nu ti se pare greu.", marturiseste Toader Barsar.

Batranul e suparat ca tinerii nu sunt interesati de mestesugul lemnului, preferand sa-si caute un serviciu la oras. Chiar si la porti, multi au inlocuit uimitoarele sculpturi in lemn cu tabla, fier si beton.

Din fericire, comenzile curg din strainatate. Americanii, englezii, norvegienii si austriecii sunt fascinati de portile maramuresene.

"Vin la noi din toate colturile lumii vizitatori. Cand vad o poarta, o casa, e minune pentru ei.", adauga Toader Barsar.

Multi straini si-au postat pe retelele de socializare fotografii cu portile sau troitele facute de nea Toader si expuse acum in curtile si casele lor.

La cativa kilometri distanta, in localitatea Sapanta, domnul Dumitru sculpteaza cruci viu colorate, impodobite cu epitafuri si motive maramuresene, de o frumusete uluitoare.

"Tot ce fac eu aici e unicat, nu se face pe banda rulanta. Am si comenzi care s-au dus si in Franta, Elvetia, Norvegia, Belgia, Cehoslovacia, in Norvegia care s-au dus cu epitafe, scrise in limba romana si ei le traduc in ce limba doresc.", declara Dumitru Pop.

Preturile pentru monumentalele porti maramuresene si superbele troite pornesc de la 4000 de euro si pot ajunge pana la 10.000.