Premierul Emil Boc a declarat la inceputul sedintei de Guvern de astazi ca suma care se acorda in locul trusoului pentru nou nascuti ar putea creste in acest an la 200 de lei. In acelasi timp, pe site-ul Ministerului Muncii a fost in dezbatere publica o ordonanta de urgenta care prevede ca mamele vor primi la fiecare nastere cate 350 de lei.

Intentia este ca indemnizatia de nastere si suma care se acorda pentru trusou sa fie cumulate si sa se dea 350 de lei la fiecare nastere. In prezent, indemnizatia este de 230 de lei, iar trusoul, 150 de lei. Va fi, intr-adevar, o reducere cu 30 de lei, dar aceasta suma se va acorda pentru fiecare nastere. Potrivit actualei legi, indemnizatia de 230 de lei se acorda numai pana la a patra nastere”, a explicat, pentru incont.ro, secretarul de stat din Ministerul Muncii, Mariana Nedelcu.

Potrivit acesteia, actul normativ este in prezent in circuit de avizare la ministerele implicate, dupa care va fi discutat in Guvern. Premierul Emil Boc declara dimineata ca suma acordata pentru trusou ar putea fi majorata la 200 de lei. In acelasi timp, ar putea beneficia de aceasta suma doar mamele care nu au posibilitati financiare.

Fondul Monetar International a cerut Guvernului de la Bucuresti sa modifice si sa reorganizeze sistemul de asistenta sociala in acest an, pentru a se elimina abuzurile si pentru ca ajutoarele sociale sa se indrepte doar catre persoanele cu venituri mici. In cazul de fata, acordarea trusoului doar anumitor copii ar putea fi considerata descriminatorie, pentru ca banii se acorda copilului, si nu familiei.