Potrivit actiunii grupului care apartine de sindicatul autorilor prezidat de romancierul si avocatul Scott Thurow, proiectul de digitalizare al Google nu respecta drepturile de autor.

"Credem ca Google Books foloseste intr-un mod just drepturile de autor, furnizandu-le utilizatorilor informatii pentru a identifica volume interesante si pentru a le imprumuta ulterior si serveste oarecum ca un catalog de carti, in lumea digitala", a declarat, de cealalta parte, o purtatoare de cuvant a Google, citata de Reuters si preluata de Mediafax.

Proiectul de digitalizare Google a devenit subiect de litigiu in urma cu sapte ani, cand Google a inceput sa copieze milioane de carti, ca urmare a unui acord cu mai multe biblioteci, inclusiv cele de la prestigioasele universitati Harvard, Stanford si Oxford.

Din 2004, Google a scanat peste 20 de milioane de volume. In martie 2011, un judecator federal a respins o intelegere in valoare de 125 de milioane de dolari in acest caz, iar in luna mai autorii au dat in judecata, in grup, aceasta companie.

Printre cei care au dat Google in judecata se numara si jucatorul de baseball de la New York Yankees, Jim Boulton, care ascris volumul "Ball Four".

Google, proprietarul celui mai popular motor de cautare pe internet, are sediul central in Silicon Valley si birouri in America de Nord, America de Sud, Europa si Asia.