Smartphone-urile companiei finlandeze au inceput sa piarda tot mai mult din cota de piata la nivel european, in favoarea telefoanelor care opereaza pe platforma Android produsa de Google. Astfel, Nokia ar putea raporta pierderi pentru trimestrele al doilea si al treilea ale acestui an.

Una dintre sursele din interior a declarat pentru Reuters ca gigantul finldandez va face reduceri cu pana la 15%, in special pentru modelul N8, telefonul multimedia C7 si E6, destinat segmentului de business. In cazul altor modele de telefoane reducerile de preturi vor fi mai mici.

"Nu au avut loc reduceri substantiale pentru anumite modele, dar amploarea masurii la nivelul portofoliului nu a mai fost intalnita de foarte mult timp", a explicat una dintre surse, care lucreaza la un operator european de telecomunicatii.

Actiunile Nokia au scazut cu 1,5% in timpul tranzactiilor de ieri, iar de la inceputul acestui an au inregistrat un declin de peste 40%, din cauza temerilor ca trecerea la sistemul de operare Microsoft Windows nu va contribui la imbunatatirea competitivitatii fata de iPhone, produs de Apple.

Purtatorul de cuvant al Nokia a refuzat sa comenteze in privinta preturilor, dar a afirmat ca schimbarile fac parte din procesul normal de afaceri.

Strategiile Nokia, gata sa-i afecteze pe ceilalti producatori de telefonie mobila

Masurile Nokia ar putea declansa un razboi al preturilor, afectand companii precum Motorola, Sony Ericsson si LG Electronics, avertizeaza Neil Mawson, analist la Strategy Analytics. Acesta crede ca operatorii si cumparatorii vor avea de castigat de pe urma preturilor mai mici ale smartphone-urilor, dar producatorii cu marje mai mici de profit vor intampina probleme serioase.

Potrivit Nomura, Samsung Electronics va deveni in acest trimestru cel mai mare producator de aparate smartphone la nivel mondial, depasind astfel Nokia. Cota companiei finlandeze pe piata de smartphone-uri a scazut la 25,5% in primul trimestru din 2011, de la 39%, valoarea inregistrata in anul anterior, potrivit companiei de cercetare a pietei Gartner.

Citeste si:

De la chinezi vine rivalul Android. Gigantul Alibaba vrea sa lanseze un nou sistem de operare

Operatorii de telefonie mobila reduc tarifele in roaming. Cat vei plati

Apple pregateste o noua lovitura pentru Nokia. Afla totul despre surpriza lui Steve Jobs. FOTO