Potrivit unui comunicat remis remis presei, Ministerul Afacerilor Externe ii informeaza pe cetatenii romani, care se deplaseaza sau tranziteaza teritoriul Germaniei, cu privire la faptul ca Asociatia Cockpit a pilotilor si inginerilor de zbor germani a anuntat continuarea grevei in zilele de vineri si sambata.

Astfel, greva va afecta, vineri, zborurile pe distanta scurta si medie ale companiei Lufthansa, dar nu vor fi afectate zborurile companiilor Germanwings, Eurowings, Air Dolomiti, Swiss, Brussels Airlines, Lufthansa Cityline si Austrian Airlines.

Sambata vor fi afectate zborurile pe distanta lunga ale Lufthansa. Compania urmeaza sa publice un nou plan de zbor, pasagerii fiind rugati sa se informeze inaintea plecarii despre starea actualizata a rezervarii biletului si efectuarii zborului.

MAE precizeaza ca pasagerii care sunt in posesia unui bilet Lufthansa/SWISS/Austrian Airlines sau Brussels Airlines valabil pentru perioada 21 – 23 martie, din/catre/via Frankfurt am Main/München/Düsseldorf, pot schimba data rezervarii, gratuit, o singura data.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda tuturor cetatenilor romani, care doresc sa se deplaseze sau sa tranziteze teritoriul Republicii Federale Germania, sa contacteze din timp agentiile de turism, tour-operatorii, companiile aeriene si sa consulte paginile dedicate de Internet la adresele web www.lufthansa.com si www.mae.ro, pentru informatii actualizate.

Totodata, Ministerul de Externe reitereaza cetatenilor romani recomandarile de a consulta informatiile furnizate prin intermediul aplicatiei "Calatoreste in siguranta" - care poate fi descarcata pe orice telefon mobil, de tip smartphone - si serviciului de alerta prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS iti poate salva viata!".

13 greve intr-un an, pierderi de 220 de milioane de euro

Lufthansa a anulat vineri aproximativ 800 de curse aeriene, in conditiile in care pilotii celei mai mari companii aeriene din Germania se afla in greva pentru a treia zi consecutiv si au anuntat ca vor continua si in weekend, relateaza Associated Press, preluata de Mediafax. Compania Lufthansa a precizat ca, de la declansarea grevei miercuri, aproximativ 180.000 de pasageri au fost afectati.

Sindicatul pilotilor Cockpit si-a chemat miercuri membrii care opereaza zboruri pe distante mici si medii sa intre in greva. Sindicatul a avertizat compania, marti, ca cei aproximativ 9.300 de membri ai organizatiei pot sustine protestele timp de mai multi ani daca va fi necesar.

Aceasta este a 13-a actiune de protest prin intreruperea muncii in ultimul an, dupa ce sindicatul si patronatul nu au reusit sa ajunga la un acord cu privire la intentia firmei de a creste varsta de pensionare de la 55 la 60 de ani. Actiunile de protest ale pilotilor, lansate in aprilie 2014, au produs companiei pierderi in valoare de aproximativ 220 de milioane de euro.

Lufthansa depune eforturi sa-si restructureze operatiunile si sa taie costurile, din cauza competitiei companiilor aeriene low-cost si unor noi actori, pe piata, din Orientul Mijlociu.

Dupa extinderea grevei, compania a anuntat intr-un comunicat ca a prezentat sindicatului, luna aceasta o oferta mai buna, care a fost insa respinsa. La randul sau, sindicatul Cockpit a acuzat compania de intransigenta, dar a apreciat ca revenirea la negocieri este oricand posibila, cu conditia ca Lufthansa sa "demonstreze o reala dorinta de a ajunge la un acord".

Fraport, operatorul aeroportului din Frankfurt, a anuntat ca se asteapta ca anul acesta numarul de pasageri care tranziteaza cel mai important nod aerian din Germania sa creasca cu 2-3%. Anul trecut, numarul pasagerilor a crescut cu 2,6% - la 59,6 de milioane - in pofida grevelor care au avut loc incepand din aprilie.