Economia romaneasca a crescut in primul trimestru al acestui an cu 5,7%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada din 2016, arata primele estimari publicate recent de Institutul National de Statistica (INS).

Economia avanseaza in ritm rapid pe baza unui singur motor, consumul privat stimulat de guvern prin cresteri de salarii in sectorul public si scaderi de taxe, potrivit economistilor, care avertizeaza ca o astfel de crestere nu este sustenabila pe termen lung si genereaza dezechilibre importante, care vor trebui corectate in cele din urma.

Voinea a atras atentia asupra unui nou risc, cel reprezentat de cresterea accelerata a preturilor din domeniul imobiliar, in contextul acumularii de tensiuni.

Contextul macroeconomic este favorabil, dar se acumuleaza tensiuni din cauza cresterii peste potential si a largirii deficitelor. (...) A aparut un nou risc, deocamdata avand o intensitate scazuta, de accelerare a preturilor imobiliarelor”, a afirmat Voinea, citat de News.ro.

Preturile apartamentelor din marile orase din Romania au crescut cu 1,2% in aprilie, comparativ cu luna precedenta, in timp ce scumpirea medie din ultimul an este de aproape 8,8%, arata datele publicate luni de portalul imobiliare.ro. In Romania exista deja patru orase unde pretul mediu pe metrul patrat costa peste 1.000 de euro: Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Constanta.

Potrivit raportului BNR, principalul risc la adresa economiei romanesti este cel de reducere a increderii investitorilor in economiile emergente, dar acesta s-a diminuat in ultimele luni. Voinea a atras atentia ca exista loc de crestere in ceea ce priveste imbunatatirea modului in care sunt administrate bancile din Romania.

”Mai este spatiu pentru imbunatatirea guvernantei corporative la banci. Cei mai multi angajati bancari sunt implicati in creditarea persoanelor fizice si participa la cursuri de produse bancare si vanzari. (...) Intermedierea financiara este scazuta, exista potential pentru cresterea creditarii firmelor”, a afirmat Voinea.

Isarescu: "Daca vorbim despre riscuri, nu o facem pentru a speria populatia, ci pentru a diminua pagubele"

Una dintre datoriile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) este de a asigura stabilitatea financiara, de a urmari riscurile si de a le comunica in scopul diminuarii unor eventuale pagube, nu ”pentru a speria populatia”, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, carer a fost criticat in ultima perioada pentru avertismentele sale in privinta unor decizii de politica fiscala ale politicienilor.

O crestere economica rapida, chiar intr-un context macroeconomic stabil, implica si riscuri in crestere, iar BNR trebuie sa urmareasca aceste riscuri si sa le comunice pentru a diminua eventualele efecte negative, considera Isarescu.

Este de datoria noastra sa urmarim aceste riscuri si sa le comunicam. Daca vorbim despre riscul aparitiei unei tornade, de exemplu, nu o facem pentru a speria populatia, ci a pentru diminua pagubele (...). Asta contribuie la diminuarea riscului, nu inseamna ca acesta trebuie sa se si materializeze”, a afirmat Isarescu, citat de News.ro.

Guvernatorul a vorbit despre riscul sistemic la adresa sistemului bancar reprezentat, anul trecut, de proiectele de lege care aduceau modificari semnificative in zona creditarii, respectiv legea darii in plata si conversia creditelor in franci elvetieni la cursul istoric. Modificarile aduse ulterior, dupa avertismentele BNR, au redus senificativ aceste riscuri, considera Isarescu.

Guvernatorul a declarat recent ca nu a vazut niciodata o situatie macroeconomica atat de buna in Romania, in contextul existentei unui exces de lichiditate si a unei stabilitati crescute a preturilor, dar a avertizat asupra cresterii riscurilor, pe masura ce stimulii fiscali si monetari scad in intensitate.

Si noul viceguvernator al BNR, Eugen Nicolaescu, validat miercuri in functie, a declarat, intr-un interviu pentru Bloomberg, ca avansul economic al Romaniei, cel mai rapid din Uniunea Europeana, il ingrijoreaza.

Boom-ul provocat de cresterea consumului este insustenabil si risca sa duca la ajustari dureroase in viitor, a adaugat Nicolaescu, adaugand ca intentioneaza sa asigure o cooperare aprofundata cu Guvernul, pentru a asigura stabilitatea macroeconomica.

"Nu ne putem uita la rata actuala de crestere economica fara sa ne intrebam ce riscuri avem in fata”, a spus Nicolaescu in interviul acordat inainte de votul parlamentarilor.

"S-a intamplat prea des ca politica fiscala sa mearga intr-o directie, iar politica monetara in alta. Nu cred ca este bine pentru tara”, a adaugat el.

"Economia Romaniei a crescut semnificativ dupa un val de reduceri de taxe si de cresteri salariale pentru bugetari. Insa acest fenomen se dovedeste o durere de cap pentru banca centrala, care tocmai a scos natiunea est-europeana dintr-un record de deflatie”, scrie Bloomberg, precizand ca UE a avertizat tara ca aceste masuri ar putea impinge deficitul bugetar peste limitele blocului comunitar.

PIB-ul Romaniei a crescut cu 5,7% in primul trimestru al acestui an, fata de cel precedent.