Noul presedinte al Comisiei de Reglementare a Sectorului Bancar din China (CBRC), Guo Shuqing, s-a angajat sa curete ”haosul” din sistemul bancar chinez, scrie News.ro.

In colaborare cu banca centrala si alte institutii de reglementare, au fost intensificate eforturile pentru combaterea finantarilor subterane, inaintea congresului Partidului Comunist care va avea loc in a doua jumatate a acestui an.

Investigatia CBRC va analiza cum se folosesc bancile de castigurile aduse de certificatele de depozit, de investitiile in obligatiuni si afacerile cu alte plasamente externalizate, au declarat doua surse apropiate situatiei.

Autoritatea de reglementare va investiga si posibile incalcari ale reglementarilor referitoare la creditare si investitii, de catre banci care investesc in actiuni prin intermediul unor scheme de management al averilor sau imprumuturi catre actionari proprii.

Sectorul bancar subteran din China a inregistrat o crestere exploziva in ultimii ani, atingand un nivel estimat la 64.500 de miliarde de yuani (9.400 miliarde de dolari) in 2016, potrivit agentiei de evaluare financiara Moody's.

Bancile se folosesc de trusturi, case de brokeraj si fonduri de investitii pentru a canaliza depozitele in investitii riscante, ocoling reglementarile referitoare la creditare si capital.