In iunie 2015, valoarea investitiilor straine in companiile listate se ridica la 279 miliarde euro (300 miliarde dolari) sau 51,1% din total, fata de 44,3% in urma cu un an, conform unui studiu Unimpresa. A fost pentru prima data cand actionariatul strain a depasit nivelul de 50%.

De asemenea, investitorii straini detin mai mult de un sfert din capitalizarea de piata a tuturor societatilor pe actiuni din Italia.  

Anul trecut, China National Chemical Corp a preluat controlul celebrului brand Pirelli, pentru 7,3 miliarde euro, iar grupul indian Mahindra a achizitionat casa de design italiana Pininfarina.

Alte achizitii straine importante includ preluarea companiei italiene World Duty Free de catre rivala elvetiana Dufry si oferta grupului nipon Hitachi pentru Finmeccanica.  

Achizitiile au sporit temerile ca ar putea fi diluate brandurile de bunuri "Made in Italy" sau ca ar putea urma concedieri.

"Suntem ingrijorati. Adeseori acesti giganti financiari cumpara doar din motive speculative si nu pentru a investi"', a afirmat presedintele Unimpresa, Paolo Longobardi.