Potrivit studiului, comerțul modern domină în continuare piața de FMCG și se distanțează din ce în ce mai mult de cel tradițional. Formatele moderne au atins o cotă de piață cumulată de peste 58%, cu două puncte procentuale mai mult decât în primele 9 luni din 2016.

Frecvența de cumpărare se mută din comerțul tradițional în cel modern. Hypermarketurile continuă să fie cel mai important canal pentru această industrie, dar stagnează din punctul de vedere al cotei de piață comparativ cu anul trecut, așa cum se întâmplă și cu supermarketurile.

În schimb, magazinele de proximitate rămân vedetele comerțului modern, câștigând noi cumpărători ca urmare a ritmului de expansiune ridicat. Și magazinele de tip discount se dezvoltă semnificativ - aproape trei sferturi dintre români au cumpărat cel puțin o dată bunuri de larg consum din acest format în primele 9 luni din 2017.

Produse pentru îngrijirea casei, cel mai accelerat ritm de creștere

Cele mai cumpărate produse rămân în continuare alimentele, atât cele proaspete (fructe, legume, carne, lactate), cât și cele ambalate. În rândul alimentelor proaspete, cea mai mare dinamică au avut-o lactatele, iar dintre acestea cel mai mult au crescut în valoare untul, brânza proaspătă și specialitățile din brânză.

Dintre băuturi, cel mai bine au evoluat vinurile, șampania și spirtoasele. În zona de bunuri non-alimentare, produsele pentru îngrijirea locuinței au bună avut cea mai performanță, dar și cele pentru îngrijire personală s-au clasat bine, în special produsele pentru îngrijirea tenului. Totuși, impactul acestor categorii în dezvoltarea industriei FMCG rămâne unul limitat, din cauza ponderii mici a acestora în coșul de cumpărături.

Ponderea promoțiilor scade ușor. Mărcile private se mențin

În comparație cu anul trecut, bunurile de folosință curentă vândute la promoție au avut mai degrabă o evoluție constantă. O importanță mare în rândul promoțiilor o dețin în continuare categorii de îngrijire personală - precum produsele de îngrijire a feței și a corpului -, produsele pentru îngrijirea casei și băuturile.

În ceea ce privește ponderea mărcilor private în consum, acestea se mențin la nivelul anului trecut. Magazinele de tip discount și cele de proximitate au vândut într-o proporție mai mare decât alte tipuri de magazine produse sub eticheta marcă privată.