Va dau un exemplu de saptamana trecuta, pe care l-am discutat in plenul Curtii, la o comuna se fura 800.000 din impozitele si taxele locale preluate de la cetateni. (...) Cazuri din acestea avem unul sau doua pe saptamana. Nu este o treaba izolata (..) In 80% din astfel de cazuri in 24 de ore se aduc banii inapoi, dar furtul tot furt este”, a afirmat Vacaroiu, citat de News.ro.

Presedintele Curtii de Conturi a mai spus ca cel mai simplu control este verificare casieriei. "Se iau chitantele pe un an de zile si se insumeaza, dupa care verificam cat are in trezorerie", a completat presedintele Curtii de Conturi.

Acesta a mai spus ca anul trecut Curtea de Conturi a trimis pentru cercetare penala 124 de dosare penale din 3.200 de unitati teritorale verificate. "Legea ne obliga ca in contextul in care contin elemente infractionale sa le trimitem la cercetare penala", a completat Vacaroiu.

Vacaroiu a mai spus institutia pe care o reprezinta a dat 13.500 de masuri, inclusiv de recupere a prejudiciilor, iar dintre acestea au fost contestate doar 1.500, ceea ce inseamna o pondere de 11%.

Invitat la o audiere la Comisia de Buget din Senat, presedintele Curtii de Conturi, care a fost premierul PDSR din perioada 1992-1996, a spus ca institutia primeste anual in jur de 65 de milioane de euro, dar ofera bugetului mult mai multi bani.

„Noi aducem in fiecare an din controlul operativ in jur de 200 de milioane de euro, din control anul si din deciziile din urma care se aduc la indeplinire, iar per total cam 1,2 miliarde de euro pe an.(...) Este pentru prima oara in istoria de 153 de ani a Curtii de Conturi cand i se taie bugetul” , a spus Vacaroiu.

In replica, presedintele Comisiei de Buget din Senat, Eugen Teodorovici, i-a spus ca “toate au un inceput”.

Din cauza bugetului insuficient, la Curtea de Conturi exista 340 de posturi libere care nu vor fi ocupate. “Statul pierde 800 de milioane de euro anual din aceasta cauza”, a spus Vacaroiu.

Insa Teodorovici, fostul ministru PSD al Finantelor, a mentionat ca este nevoie de o reforma a Curtii de Conturi.

“Curtea de Conturi este una dintre cele doua institutii, alaturi de Ministerul de Finante, care trebuie sa fie reformate. Reforma din aceste doua institutii trebuie sa continue”, a spus Teodorovici.

Potrivit presedintelui Comisiei de Buget din Senat, trebuie facuti cativa pasi pentru schimbarea strategiei din cadrul Curtii de Conturi.

“Cei de la Curtea de Conturi trebuie sa inteleaga ca sunt auditori si nu controlori, adica aceasta abordare de militian care inca este prezenta astazi la Curtea de Conturi. Curte de Conturi ar trebui sa aiba un rol de indrumare”, a explicat Teodorovici..

Presedinte Comisiei Economice, Industrii si Servicii din Senat, Daniel Zamfir, a mai spus ca audierea Curtii de Conturi de joi a fost una necesara pentru ca foarte multe autoritati publice locale reclama faptul ca in activitate curtii de Control apar abuzuri.