"Uniunea monetara este defecta, e mult mai greu sa reconstruiesti o casa atunci cand ea arde. Ce se contureaza ca solutie in momentul de fata este o stingere partiala a focului, pentru ca nu se ating de viciile de fond ale Uniunii. Ei trebuie sa incerce sa stinga focul si sa umble la desing-ul uniunii monetare, careia ii lipsesc constructii de baza. Daca nu se modifica designul, nu vad cum poate supravietui. Situaţia este mai delicata decat in 2008-2009, viciile zonei euro sunt fundamentale, iar perspectiva este cenusie", a spus Daianu, la intalnirea ZF Expert, citat de Mediafax.

El a avansat si trei scenarii de evolutie a situatiei economice la nivelul UE. Prilmul este unul maxim in care liderii UE gasesc rezolvarea problemelor (pentru care a indicat insa sanse de reusita in proportie de o treime). Al doilea este scenariul mediu in care liderii UE stabilesc o solutie temporara, lasand Banca Centrala Europeana sa intervina cu imprumuturi pe trei ani si crescand capacitatea Fondului European de Stabilitate Financiara (peste 50%). Iar al treilea este un scenariu catastrofal in care liderii UE nu se inteleg (sub 15%).

"Marea intrebare este daca acest nou val de recesiune va fi de adancime sau nu va complica peste masura situatia bancilor. Daca recesiunea va fi adanca, semnificativa, bancile vor avea o atitudine de «arici» si vor fi foarte reticente. In fapt, criza nu vine acum, ci criza a ramas. Ne confruntam cu un nou val de recesiune deoarece supraindatorarea unor state si a sectorului privat a făcut ca bilantul bancilor sa fie in continuare cenusiu, iar situatia guvernelor s-a inrautatit", a afirmat economistul.

Intrebat daca situatia actuala este una similara cu cea din perioada sfsrsitului de an 2008-inceputul anului 2009, caracterizata de inceperea crizei, Daianu a aratat ca există semne privind "griparea" pietelor si ca Romania nu ar putea in prezent apela la un pachet de finantare externa de dimensiunea celui din acea perioada.

El a sustinut totodata ca in ultimii ani a existat o senzatie falsa de prosperitate la nivelul UE, in care de fapt s-a trait pe datorie.