Monedele comemorative vor fi puse in circulatie de pe 2 ianuarie.

"Imaginea din centrul monedei simbolizeaza modul in care euro a devenit un jucator global in ultimii zece ani si importanta acestuia in viata oamenilor obisnuiti (reprezentati in imaginea gravata pe moneda de oameni), comert (o nava), industrie (o fabrica) si energie (centrale eoliene). In jurul imaginii este scris «2002-2012, precum si numele tarii care a emis-o «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»", se arata intr-un comunicat al Ministerului de Finante, scrie Mediafax.

Aversul monedei, comun pentru toate monedele emise in zona euro, va ramane neschimbat fata de monedele de 2 euro aflate in circulatie.

Grecia a intrat in zona euro in 2001, dar moneda unica a intrat in circulatie in ianuarie 2002.

Guvernul de la Atena s-a aflat in ultimii ani in centrul crizei datoriilor suverane din zona euro, din cauza indatorarii foarte ridicate a statului. Multi analisti au afirmat ca Grecia ar putea fi exclusa sau ar putea chiar parasi zona euro, pentru a reveni la drahma. Statul elen a primit un pachet de ajutor financiar de 110 miliarde de euro, iar liderii europeni au decis un al doilea plan de sustinere, pentru a evita intrarea tarii in faliment, in contextul in care guvernul nu se poate finanta de pe piata din cauza dobanzilor foarte mari cerute de investitori.

Apartenenta Greciei la euro a fost contestata si de scandalul legat de raportarile biroului de statistica de la Atena privind deficitul bugetar al tarii. Potrivit unor date revizuite, Grecia a avut inca din 2009 un deficit peste limita de 3% impusa statelor din UE si considerata criteriu la adoptarea euro.

Autoritatile elene au raportat si in timpul crizei financiare un deficit bugetar mult mai mic decat cel real. Grecia a fost, de asemenea, acuzata ca a ascuns, prin inginerii financiare, nivelul real al indatorarii statului la aderarea la zona euro.

Citeste si:

Marile secrete ale fondatorului Facebook, tradate de defectiunea propriului produs GALERIE FOTO

Ce ne asteapta in 2012. Cele mai mari 5 amenintari la adresa economiei mondiale, in opinia analistilor Deutsche Bank