Sefii de stat sau de guvern din UE au convenit joi si vineri, la Bruxelles, o serie de masuri care vizeaza consolidarea guvernantei fiscale si coordonarea politicilor economice pe termen lung, respectiv intarirea mecanismelor de urgenta ale zonei euro si finantarea FMI cu 200 miliarde euro pentru a incerca sa abordeze tensiunile imediate cauzate de criza.

"Cu toate acestea, comunicatul ofera putine noi masuri de substanta si nu ne modifica opinia ca riscurile care ameninta coeziunea zonei euro continua sa creasca. Dupa cum am anuntat in noiembrie, daca conditiile de pe pietele de credit nu se vor stabiliza in viitorul apropiat, ratingurile noastre pentru toate statele UE vor trebui revizuite. Comunicatul (transmis de liderii europeni la finele summit-ului - n.r.) nu schimba aceasta opinie si ne asteptam sa finalizam aceasta repozitionare in primul trimestru al anului viitor", se spune intr-un comunicat al Moody's.

Agentia noteaza ca rezultatul summit-ului reflecta contrastul dintre admiterea de catre liderii europeni ca este nevoie de cresterea sprijinului acordat statelor aflate intr-o situatie dificila si opozitia puternica a tarilor solide de a lua astfel de masuri.

"In contextul necesitatii tot mai acute ca autoritatile zonei euro sa actioneze urgent pentru a restaura increderea in piete, problemele Europei devin tot mai grave. Pe masura ce aceasta situatie se prelungeste, creste riscul unor conditii economice adverse care sa impiedice eforturile autoritatilor de coordonare si reducere a datoriilor", avertizeaza agentia de rating.

Citeste si:

Seful Raiffeisen Bank: "Bancile straine nu vor pleca din Romania". Cum vor evolua dobanzile la credite VIDEO

Culmea dietelor bio. O tara din Europa are nevoie ca de aer de un aliment banal in Romania