“Decizia a fost luata de Consiliul International de Administratie al FSC, dupa ce acesta a primit informatii suplimentare privind o posibila incalcare a standardelor de masurare a lemnului, ce vor necesita o ancheta suplimentara a Politicii de Asociere, pentru a stabili amploarea si impactul”, explica FSC in comunicat.

Asociatia considera ca initierea unei anchete suplimentare nu este compatibila cu mentinerea statului de probatiune pentru companie, se explica in comunicat.

Consiliul a precizat ca, daca acuzatiile se confirma, exista pericolul ca produse care nu respecta standardele si politicile FSC sa fie comercializare prin lanturi de aprovizionare, in urma unui statut de probatiune prelungit - o situatie considerata inacceptabila pentru organizatie.

Grupul Schweighofer a informat FSC ca accepta decizia si va renunta imediat la certificarile obtinute.

 “FSC va incepe sa construiasca o prezenta permanenta in Romania, pentru a se implica eficient cu membrii sai si partile implicate, pentru a asigura mecanismele potrivite, pentru stabilirea unui forum dedicat de solutii, pentru a identifica solutii pe termen lung la provocarile privind administrarea responsabila a padurilor in tara. In acest sens, se va implica intr-un dialog constructiv cu grupul Schweighofer cu toate partile implicate din tara”, a declarat directorul general al FSC, Kim Carstensen.

Holzindustrie Schweighofer: Vrem sa dezvoltam un plan de reasociere. Acuzatiile, surprinzatoare

Reprezentantii Holzindustrie Schweighofer anunta ca vor dezvolta un plan de reasociere la Asociatia pentru Certificare Forestiera (The Forest Stewardship Council, FSC), dupa ce grupul a fost dezasociat in urma informatiilor privind o posibila incalcare a standardelor de masurare a lemnului, spunand ca acuzatiile sunt ”surprinzatoare”.

”Grupul Schweighofer primeste decizia FSC de a se dezasocia de grup ca un prilej de a intensifica si mai mult eforturile sale de a implementa si optimiza sistemele de control pentru a asigura un lant de aprovizionare sustenabil in Romania”, se arata intr-un comunicat transmis vineri de catre reprezentantii Holzindustrie Schweighofer.

Potrivit sursei citate, la jumatatea lunii ianuarie, compania a prezentat un set de masuri complete care vor ”stabili o noua arhitectura a sigurantei” si care ”depaseste toate cerintele legale”, grupul urmand sa investeasca aproximativ 1 milion de euro in noul sau sistem de control, in cursul anului 2017.

”Compania este hotarata sa faca tot ce ii sta in putere sa convinga FSC si ceilalti factori interesati, de eficienta acestui nou sistem. Holzindustrie Schweighofer isi propune sa dezvolte impreuna cu FSC un plan de reasociere cat de curand posibil”, se mai arata in comunicat.

Reprezentantii companiei spun ca FSC a aprobat planul de actiuni al Holzindustrie Schweighofer care a fost implementat in ultimele trei luni si ”admite ca este un punct de plecare bun pentru a continua dialogul si pentru a dezvolta un plan de reasociere”.

FSC a luat decizia pe baza informatiilor cu privire la posibile incalcari ale standardelor de masurare a lemnului care i-au fost aduse in atentie in timpul perioadei de probatiune. Consiliul Director al FSC a explicat ca noile investigatii nu au fost compatibile cu statutul de probatiune si acest lucru a condus la dezasociere”, spun oficialii grupului.

Acestia arata ca, avand in vedere ca Holzindustrie Schweighofer si-a calibrat echipamentul de masurat si are si un sistem de conformitate ”care respecta foarte strict cadrul legal”, acuzatiile care ii sunt aduse sunt ”surprinzatoare”.

Cu toate acestea, reprezentantii Holzindustrie Schweighofer garanteaza ”colaborarea totala” cu FSC in investigatii, spunand ca vor face toate eforturile pentru a convinge ”de eficienta masurilor si de angajamentul sau cu privire la practicile de afaceri sustenabile”.

”Ne pastram pe deplin angajamentul asumat in lupta impotriva taierilor ilegale in Romania, chiar daca noi nu executam operatiuni de exploatare forestiera. Vom continua cu toata puterea in directia transparentei, a dialogului cu organizatiile de mediu si vom implementa planul nostru pentru o industrie forestiera sustenabila in Romania”, spune Frank Aigner, director general al Grupului Schweighofer.

Compania anunta ca va dezvolta un plan de reasociere si va continua sa urmeze standardele stricte impuse de FSC, chiar daca grupul este dezasociat.

Hornbach a renuntat la contractul cu Holzindustrie Schweighofer

La sfarsitul anului trecut , retailerul de bricolaj Hornbach anunta ca din luna ianuarie 2017 va renunta la contractul cu firma austriaca Holzindustrie Schweighofer in ceea ce priveste comercializarea lemnului de constructii si a celui rindeluit, deoarece compania vrea ca furnizorii sai “sa respecte principiile silviculturii responsabile”.

La inceputul anului trecut, Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind posibile intelegeri intre companii active pe piata prelucrarii lemnului in vederea impartirii pietei, surselor de aprovizionare, precum si adjudecarii lemnului destinat comercializarii la un pret minimal in cadrul licitatiilor organizate de Directiile silvice Alba si Hunedoara, scrie News.ro.

Consiliul Concurentei, a efectuat, la acea data, inspectii inopinate la sediile companiilor Holzindustrie Schweighofer, Egger Romania, Kronospan Romania, Kronospan Sebes, Silva Logistic Services, Alredia si Lacul Codrilor.

Holzindustrie Schweighofer a inregistrat in 2015 o cifra de afaceri de 1,9 miliarde de lei(422 de milioane de euro), in usoara scadere fata de 2014, an in care compania a obtinut afaceri de 2 miliarde de lei. Firma austriaca a inregistrat un profit de 206 milioane de lei (45 de milioane de euro).