In 2006, ziarista, a carei identitate nu a fost facuta publica de publicatia americana The Hollywood Reporter, si-a petrecut patru luni de zile lucrand pentru trustul media al lui Rupert Murduch. Se certa des cu redactorul sef al tabloidului britanic, Andy Coulson, care a demisionat in 2007 in urma scandalului interceptarilor telefonice, care a condus la inchiderea publicatiei dupa aproape 170 de ani de istorie.  

“Primul contact cu News of the World a fost ok. Am fost nevoita sa lucrezs cu un reporter de fapt divers pentru un interviu cu actrita Traci Bingham, din Baywatch, deoarece tocmai participase la concursul Big Brother din Marea Britanie, in sezonul respectiv. Nimic neobisnuit pana aici. Mi s-a spus insa apoi sa ma imprietenesc cu Guy Pelley, proprietarul englez al unui bar din UK, prieten de altfel cu printii William si Harry. Eram trimisa frecvent la acest bar sa socializez. Trebuia sa arat bine, in cazul in care apareau la orizont unul dintre printi”, povesteste aceasta.

Mai tarziu, sarcinile de munca implicau transcrierea unor casete audio care demonstrau ca femeile cu care fotbalistii intretineau relatii intime faceau acest lucru strict pentru bani. Mai mult, unele dintre acestea ii alegeau pe cei mai faimosi dintre sportivi, iar apoi vindeau fotografii in pozitii compromitatoare publicatiilor de scandal. Inregistrarile audio pe care ziarista trebuia sa le detina contineau deseori momente intime, despre care aceasta avea impresia, de cele mai multe ori, ca erau mimate.  

Alta data, reportul a fost trimis in Brighton pentru a surprinde momentul in care celebrul boxer american, Mike Tyson se droga cu cocaina. Editorii tabloidului News of the World au trimis-o pe aceasta intr-un magazin care vindea electronice incorporate cu camera ascunsa, pentru a-si achiziona un asemenea instrument, cu intentia de a-l surprinde pe Tyson in ipostaze “inedite”.  

“Satula de asemenea cerinte, dar speriata de faptul ca puteam fi concediata, in cazul in care nu cooperam, am reusit sa gasesc hotelul la care era cazat boxerul si sa imortalizez niste imagini cu el si cateva stripteuze. Am trimis imaginile redactiei, iar a doua zi a aparut o poveste cu tenta sexuala, in care Tyson era, bineinteles, personajul principal. Am plans cand am vazut articolul tiparit”, povesteste fosta angajata a News of the World.

Mai mult, aceasta fusese felicitata de redactie de catre colegi pentru materialul realizat, desi nu simtea ca ar fi avut de ce sa primeasca vreo lauda.

“N-am aratat niciodata cu degetul spre colegii care incalcau intimitatea persoanelor publice, fara sa aiba vreun drept. Mai mult, cei mai multi reporteri aveau doua telefoane mobile si nimeni nu-i intreba vreodata de unde obtineau informatiile respective, care erau sursele”, adauga jurnalista.

“Locurile in care mergeam erau mereu tinute in secret. Reporterii nu aveau voie sa dezvaluie niciodata nimanui, cu atat mai putin sa discute cu cineva despre sursele de unde aveau informatia. Cele mai multe bombe de prima pagina erau fabricate. De pilda, un ziarist pe care nu-l cunosteam a <<prins-o>> pe Sarah Ferguson luand mita de fostul sau sot, printul Andrew”, marturiseste ea.

Insa nu toti angajatii tabloidului britanic, cu o istorie in spate de aproape 170 de ani, actionau fara sa tina cont de etica profesionala. De fapt, cativa dintre cei mai buni reporteri ai publicatiei au ramas prieteni cu cea care a facut aceste marturisiri pentru The Hollywood Reporter.

Cat ceea ce priveste inchiderea ziarului britanic, ziarista povesteste despre atmosfera din interiorul redactiei publicatiei, dintr-o sursa interna acestuia: “Se afla intr-o stare ciudata. Cativa (jurnalisti) sunt fericiti, cativa sunt rapusi. Cei mai multi insa sunt confuzi”.

Ziarul care a murit de rusine

Saptamanalul News of The World si-a luat, duminica, 10 iulie, adio de la 7.500.000 de cititori. Cei 200 de jurnalisti au muncit in acest sfarsit de saptamana la necrologul publicatiei pe care a ingenuncheat-o uriasul scandal al interceptarilor telefonice ilegale.

Din cel mai citit saptamanal britanic, News of the World a ajuns cel mai detestat. "A murit de rusine", cum titra concurenta, dupa ce s-a descoperit ca angajatii au piratat mesageria vocala a unei adolescente rapite si asasinate in 2002. A fost doar cireasa de pe tort, pentru ca tot ei interceptasera convorbiri ale rudelor celor morti in atentatele din iulie 2005, dar si al unor apropiati ai soldatilor ucisi in Irak si Afganistan.