Fondul de investitii GO Scale, sponsorizat de GSR Ventures si Oak Investment Partners, va prelua participatia de 80,1% la divizia de componente pentru iluminat a Philips, in timp ce compania din Olanda va pastra restul actiunilor. 

Actiunile Philips au scazut cu 0,1% pe bursa din Amsterdam, in deschiderea sedintei de marti, dupa anuntarea tranzactiei.

Valoarea de piata a companiei se situeaza astfel la 25 de miliarde de euro. 

Divizia Lumileds, care vinde componente pentru iluminat si catre industrii precum cea auto si electronica, detine operatiuni in peste 30 de tari, iar anul trecut a generat venituri din vanzari in valoare de 2 miliarde de dolari. 

Renuntarea la divizia pentru componente de iluminat reprezinta un punct de cotitura pentru Philips, companie care a vandut produse de iluminat de la infiintarea sa, in 1891. De altfel, separarea acestei afaceri urmeaza mutarii facute de compania germana Siemens, care a vandut in 2013 divizia Osram Licht, care producea becuri, pentru a se indrepta spre productia de corpuri de iluminat mai eficiente. 

Compania olandeza Philips isi axeaza afacerile pe tehnologia medicala, mizand pe faptul ca pacientii vor utiliza din ce in ce mai mult smartphone-urile si alte aparate pentru a-si monitoriza sanatatea si nutritia.  De altfel, Philips creeaza o divizie numita HealthTech, in cadrul careia va produce diverse aparate, precum scannere medicale si periute de dinti.