“De asemenea, ei trebuie sa aiba experienta de peste 10- 15 ani in companii diferite, pe piete diferite, sa fi lucrat in tari emergente sau in statele din centrul si estul Europei", este de parere acesta, citat de Ziarul Financiar.

Hidroelectrica, Oltchim, Romarm, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia si Electrica Furnizare sunt primele companii de stat care vor fi conduse de manageri privati incepand cu luna martie a anului viitor.

In acest profil se incadreaza, de exemplu, Anca Georgescu (Romtelecom), Alexandru Blemovici (Schaeffler), Carmen Neagu (GE Energy) si Radu Maftei (P&G Balkans) care au acumulat o vasta experienta in sectorul privat, au avut in gestiune bugete de zeci sau chiar sute de milioane de euro si care au luat decizii care au influentat destinul a mii de angajati. Ei sunt reprezentantii companiilor care au reusit sa treaca cu bine peste perioadele de scadere economica si care au restructurat activitatile companiilor in care lucreaza in asa fel incat acestea sa devina mai eficiente. Expertiza lor creeaza un profil pentru executivii pe care ii vor cauta in urmatoarele luni headhunterii castigatori ai licitatiei demarate de Ministerul Economiei.

Activitatea derulata in functii de top management in companii mari, cu afaceri de sute de milioane de euro si mii de angajati, experienta in negocierile cu sindicatele si modul in care stiu sa comunice deciziile sunt doar cateva dintre atuurile pe care ar trebui sa le aiba trecute in CV un manager eligibil pentru functia de CEO la o companie mare de stat.

Executivii din mediul privat care vor veni la conducerea marilor companii de stat precum Hidroelectrica, Oltchim sau Nuclearelectrica ar putea incasa salarii lunare cuprinse intre 11.000 si 75.000 de euro, la care se adauga bonusuri-record de pana la 4,5 milioane de euro pe an, potrivit unor calcule facute de Mediafax pe baza unor metode de calcul salarial cuprinse intr-un proiect trimis spre avizare la Guvern. Desi o componenta importanta la recrutare o reprezinta si studiile absolvite, headhunterii spun ca experienta profesionala este cel mai important criteriu de selectie.

Citeste si

 Cei 10 retaileri care vor domina piata mondiala de consum