Principalele partide de la guvernare au reactionat rapid dupa ce, in presa, a aparut informatia ca USL discuta despre o posibila crestere a cotei unice. stirile ProTV a calculat cat ar pierde un roman la un salariu mediu daca s-ar aplica aceasta masura.

Conform datelor oficiale, castigul salarial mediu BRUT in luna august 2013 a fost de 2.219 lei. De asemenea, castigul salarial mediu net in luna august 2013 a fost de 1.604 lei.

Astfel, la un impozit de 20% salariatul, ar pierde 71 de lei, in timp ce la o varianta de 22%, diferenta ar fi de 106 lei.

Impozitarea:

⇒ Salariu brut: 2219 lei
⇒ Salariu net: 1573 lei
⇒ IMPOZIT 16%: 280 lei
-►IMPOZIT 20%: 351 lei (+71 lei)
-►IMPOZIT 22%: 386 lei (+ 106 lei)

Venit BUGETAR suplimentar din impozit SALARII:

IMPOZIT 20%: 3,73 mld. lei
IMPOZIT 22%: 5,57 mld. lei

Venit BUGETAR suplimentar din impozit PROFIT:

Impozit 20%: + 3 mld.lei/an
Impozit 22%: + 4,5 mld lei/an

Ponta: "Eu i-am cerut lui Chitoiu scenarii pentru venituri"

Premierul Victor Ponta a afirmat ca el este cel care i-a cerut ministrului de Finante diferite scenarii pentru cresterea incasarilor la buget, discutate in USL, deoarece este mai usor sa se ceara la TV scaderi de taxe si bani "mai ales cand ai campanie electorala si nicio responsabilitate".

Intrebat insa daca se refera la liderul PNL, Crin Antonescu, prin declaratia referitoare la persoanele fara responsabilitati si care solicita la TV scaderi de taxe, Ponta a raspuns: "Nu, Doamne fereste!".

Scenariile cerute ministrului de Finante au vizat reducerea TVA, scaderea CAS si "alte masuri", a adaugat Ponta.

In privinta cotei unice de impozitare, premierul a aratat ca aceasta poate si este bine sa scada pentru persoanele cu venituri reduse. In cazul scaderii CAS anul viitor, premierul a raspuns ca masura va fi aplicata "daca sunt bani".

Premierul a precizat ca i-a informat, la ultima sedinta, pe membrii USL care nu fac parte din Guvern ca anul viitor nu pot fi atinse toate tintele, respectiv si scaderea CAS, si cresterea salariilor, pensiilor si a cofinantarii, deoarece "matematica nu asculta de discrusurile de la TV".

"La sedinta USL mi s-a parut normal sa informez pe toti cei care nu sunt in Guvern ca o sa avem o rectificare negativa si ca anul viitor nu putem atinge toate tintele: sa si scadem CAS-urile, sa si crestem salariile, sa si crestem pensiile, sa si crestem cofinantarea. Pur si simplu nu merge, matematica nu asculta de discursurile de la televizor", a spus Ponta.

Intrebat daca, in aceste conditii, atitudinea lui Crin Antonescu este una populista, Ponta a raspuns ca nu este el in masura sa faca asemenea aprecieri si ca, in final, important este cum functioneaza Guvernul.

Surse din USL au declarat pentru Mediafax ca liderii USL au vorbit la finalul ultimei sedinte a Uniunii despre varianta reducerii TVA si cresterii cotei unice in contextul discutiilor legate de constructia bugetara pentru anul 2014.

Cresterea, necesara pentru majorarea salariilor si pensiilor fara un deficit mai mare

PNL "nu sustine si nu va sustine orice masura de crestere a cotei unice de 16%", declara vicepremierul liberal Daniel Chitoiu, potrivit unui comunicat de presa transmis joi de formatiunea politica. 

"In urma speculatiilor aparute in presa care privesc marirea cotei unice de la 16% la 22% si reducerea TVA de la 24% la 22%, Partidul National Liberal face urmatoarele clarificari: La nivelul conducerii USL a avut loc o discutie informala, in perspectiva constructiei bugetului pe 2014, in ceea ce priveste cresterea veniturilor. Masurile invocate nu sunt cuprinse in prevederile programului de guvernare, iar PNL ramane consecvent angajamentelor facute prin acest document de baza al guvernului USL, aprobat de Parlamentul Romaniei. PNL nu sustine si nu va sustine orice masura de crestere a cotei unice de 16%", se arata in comunicatul de presa transmis de PNL, semnat de Daniel Chitoiu, vicepresedinte al formatiunii politice si ministru al Finantelor.

Surse oficiale au declarat pentru Mediafax ca, dupa primele noua luni, veniturile bugetare au fost cu aproximativ 6 miliarde de lei sub estimarea de la inceputul anului, din cauza unor performante sub asteptari la nivelul sistemului bancar, provenite si din modificari ale legislatiei fiscale, o colectare mai slaba, explicata inclusiv prin procesul de reorganizare a ANAF, si nerealizarea profitului estimat la BNR. 

Cu toate acestea, autoritatile au un program de baza pentru anul viitor care nu prespune majorari de taxe, daca va fi acceptata de Comisia Europeana o rectificare bugetara pe ultimul trimestru ce incorporeaza o crestere economica de 2,2% pe acest an si de aplicarea clauzei de investitii pentru 2014.

CE discuta in prezent introducerea unei reguli care sa permita depasirea tintelor de deficit bugetar cu sumele alocate investitiilor de cofinantare a programelor sustinute din fonduri UE pentru statele aflate in conditii dificile si fara a periclita nivelul de deficit de 3% din PIB. 

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a explicat ca in acest an cresterea economica se bazeaza in principal pe exporturi, ceea ce se reflecta negativ in bugetul de stat, pentru ca presupune rambursari de TVA. 

Solutia pentru incasari mai mari in 2014, potrivit lui Voinea, ar veni din cresterea agregata interna atat din investitiile publice, inclusiv programe UE, cat si din consumul sectorului privat. 

"In acest moment finalizam rectificarea bugetara si speram sa fie adoptata in sedinta de saptamana viitoare (...) Pentru 2014, inainte de a stabili daca este nevoie de masuri fiscale, se pleaca de la niste variabile care n-au fost inca negociate, respectiv crestere economica, inflatie si deficit. Cand batem in cuie rectificarea, stim baza de pornire, stim nivelul deficitului, si de la acest moment se pot bate in cuie si acei indicatori pentru 2014. Apoi vad daca am spatiu fiscal. Scenariul nostru de baza pleaca de la aplicarea clauzei de investitii, in asa fel incat sa nu pericliteze incadrarea in pragul de deficit de 3% din PIB (...) Discutiile sunt inca preliminare, deci este prematur sa pui in discutie orice masura fiscala daca nu ai baza de pornire", a spus Liviu Voinea.

Surse din USL au declarat pentru Mediafax ca liderii USL au vorbit la finalul ultimei sedinte a Uniunii despre varianta reducerii TVA si cresterii cotei unice in contextul discutiilor legate de constructia bugetara pentru anul 2014.  Premierul Victor Ponta ar fi avansat ideea cresterii cotei unice, in prezent de 16%, dar si a reducerii TVA, care acum este de 24%. O varianta a fost ca acestea sa ajunga la acelasi nivel.  Conform surselor din USL, a fost vehiculat un cuantum de 20 sau 22% pentru cota unica, respectiv pentru TVA sau o aducere a ambelor la un acelasi nivel, in functie de eventuale simulari realizate pentru bugetul pe 2014. 

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a admis miercuri seara ca a existat o discutie la nivelul USL despre cresterea cotei unice, dar una "informala" si "ipotetica", mentionand ca nu a fost avansata insa ca propunere din partea PSD sau a PNL si nimeni nu a sustinut-o. 

Potrivit unor surse apropiate discutiilor cu FMI, unificarea cotei unice cu TVA la 22% ar permite chiar si o reducere a CAS, iar scenariul cu 20% cota unica si 22% TVA ar acoperi doar pensiile si salariile, care presupun un efort bugetar de 3 miliarde lei.