"In timp ce Fondul impartaseste obiectivul de a reduce povara mare a taxelor pe forta de munca, intr-un efort de a stimula angajarile, trebuie sa intelegem cum intentioneaza Guvernul sa compenseze deficitul de venituri. Fara masuri de compensare, o reducere a CAS cu 5 puncte procentuale ar creste deficitul bugetar", a afirmat Rice, intrebat, in cadrul unei conferinte a FMI din 10 iulie, cum comenteaza Fondul respingerea de catre presedintele Basescu a reducerii CAS, in asteptarea unor masuri care sa acopere un probabil deficit de venituri. 

Rice a aratat ca misiunea comuna a FMI si CE a avut discutii constructive cu autoritatile romane referitor la cum sa asigure continuarea progreselor in cadrul celei de-a treia evaluari a actualului program, dar unele subiecte cheie raman nerezolvate, astfel ca discutiile continua. 

Guvernul a aprobat in iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat si Camera Deputatilor. 

In urma cu o saptamana, presedintele Traian Basescu a declarat ca a primit la promulgarea legea privind diminuarea contributiilor de asigurari sociale si ca are semne de intrebare privind oportunitatea masurii, spunand ca este de parere ca Guvernul are ca tinta acoperirea deficitului rezultat prin micsorarea CAS prin cresterea taxei pe proprietate de 2-3 ori.

Luni, presedintele s-a intalnit cu premierul si ministrul Finantelor pentru a discuta pe tema surselor de finantare, dar nu au ajuns la o concluzie.  Inca de la inceputul discutiei de la Cotroceni, seful statului le-a reprosat premierului Victor Ponta si ministrului Finantelor, Ioana Petrescu, ca nu au prevazute surse din care sa acopere "gaura" produsa de scaderea CAS cu 5% si a spus ca a vazut "tentativa de punere in dezbatere publica a noului Cod Fiscal", care prevedea taxe suplimentare.

Miercuri, premierul Ponta a afirmat ca reducerea CAS este acoperita contabil din cresterea accizei, taxa speciala pe constructii si incasari suplimentare inclusiv pe baza noii Legi a insolventei, dar economia nu necesita doar contabilitate, ci si un pic de minte care uneori lipseste "la cel mai inalt nivel".  El a mai aratat ca CAS va scadea "evident" de la 1 octombrie, precizand ca masura este sustinuta de mediul de afaceri si poate contribui la fiscalizarea locurilor de munca in actualul context economic favorabil.  Marti, premierul estima ca CAS va fi redusa la angajator cel mai tarziu la 1 ianuarie daca presedintele Traian Basescu ataca proiectul de lege la Curtea Constitutionala. 

Intrebat daca va ataca la CC legea de reducere a CAS, presedintele Basescu a declarat ca "ramane de vazut" si ca vrea sa aiba o discutie si cu mediul de afaceri, aratand ca asteapta de la ministrul de Finante un document, in care sa precizeze sub semnatura de unde vor veni veniturile suplimentare.