Numai anul trecut, ANAF a executat aproape 1,5 milioane de conturi. Avocatii spun ca singura optiune a celor nemultumiti este sa dea statul in judecata.

In loc sa-l anunte cu doua saptamani inainte ca-i va bloca toate conturile bancare, statul a intrat abuziv in contul de salariu al acestui domn.

"M-am trezit cu contul blocat, aveam o amenda de circulatie, o platisem dar nu am trimis dovada platii, apoi am mers la Finante din nou si am recuperat banii, bineinteles mai putini", declara barbatul.

A durat o luna sa-si ia banii inapoi, iar conturile de salarii, economii si credit i-au fost blocate doua saptamani. Peste 3 milioane de romani si sute de mii de firme au fost in aceeasi situatie in ultimii 2 ani, potrivit rapoartelor oficiale ale ANAF.

"S-au trezit cu banii blocati chiar si in baza unor suspiciuni, nu s-a platit TVA-ul, desi se platise... Contul era blocat si activitatea blocata", declara Andrei Dumitru, reprezentant firme poprite de ANAF.

De la 1 martie, legea s-a schimbat si statul promite ca nu mai intra intr-un cont decat la 30 de zile de cand proprietarul a fost anuntat. Insa legea e tot stramba, pentru ca somatia "poate" fi primita sau nu, dupa cum ne explica un oficial al ANAF.

"Un contribuabil care figureaza cu restante la plata poate primi o somatie care precizeaza natura debitului, suma respectiva si ca trebuie sa o achite in 30 de zile, situatie in care daca nu se conformeaza se va trece la blocarea contului", sustine Ion Busuioc, director general servicii pentru contribuabili ANAF.

Specialistii sustin ca singura solutie este instanta.

"Daca nu ia cunostinta de somatie sau chiar daca ia cunostinta solutia legala este contestatia la executare silita care se solutioneaza la judecatorie intr-un termen de cateva luni", declara Iulia Blaja, avocat.

Blocarea conturilor si executarea silita fara instiintare sau cu instiintare intarziata au adus venituri foarte mari statului. Doar in primele doua luni din acest an incasarile au crescut cu peste 8 procente fata de planul stabilit si fata de aceeasi perioada a anului trecut.