"Exista un razboi economic care s-a pliat pe niste manifestatii normale, de buna-credinta, care este, in baza informatiilor pe care eu le detin, din doua directii: in mod sigur, exista interese economice din afara Romaniei ca Romania sa nu isi redeschida mineritul in ansamblu - nu vorbim doar de aur sau de cianuri, ci de minerit - si ca Romania sa nu fie independenta economic din punctul de vedere al gazelor. E normal, cine vrea prin jurul nostru sa avem gazele noastre, sa nu le mai importam, si cine vrea sa avem resurse naturale importante ? Nu cred ca cineva vrea cu adevarat si in mod clar exista si acest gen de influenta", a spus Ponta la un post de televiziune, citat de Mediafax.

El a precizat insa ca majoritatea absoluta a manifestantilor din Piata Universitatii sunt de buna-credinta.

Parlamentul a aprobat constituirea Comisiei speciale privind Rosia Montana, condusa de senatorul PSD Darius Valcov

Parlamentarii au aprobat marti, in sedinta de plen comun, cu 311 voturi "pentru", 5 "impotriva" si 15 abtineri, infiintarea Comisiei speciale pentru proiectul de lege care reglementeaza inclusiv exploatarea de la Rosia Montana.

Senatorul PSD Darius Valcov va conduce Comisia speciala privind proiectul de la Rosia Montana, acesta beneficiind de sprijinul social-democratilor care au preluat, conform negocierilor parlamentare, sefia acestui nou for.

Valcov este presedintele Comisiei de Administratie din Senat, fost primar al Slatinei si sotul Laviniei Sandru.

Lucrarile incep de miercuri si, potrivit unor surse citate de Mediafax, vor fi inclusiv audieri pe care demnitarii le vor face la Rosia Montana, printre minerii de acolo. Deocamdata insa alesii vor sa afle toate detaliile tehnice ale proiectului Rosia Montana si vor invita la discutii mai multi specialisti in mediu, geologie, minerit sau cultura si economie. La inceputul lunii noiembrie, este asteptat raportul final asupra acestui subiect.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca RMGC ia dat ministrului Dan Sova proiectul de lege aflat acum in Parlament, iar acesta, "profund incompetent", i l-a dat sefului sau, Victor Ponta, iar acesta, bucuros de faptul ca poate scapa de responsabilitate, l-a trimis la Parlament.