Reuniunea de la Washington a fost dominata de temerile ca problemele Greciei ar putea declansa o criza la nivel european, amenintand bancile si economia mondiala, Venizelos a respins categoric orice discutii despre falimentul tarii.

"Grecia va fi intotdeauna in zona euro si nu va da niciodata faliment, pentru ca un astfel de incident ar fi distructiv pentru euro si pentru multe tari de dincolo de zona euro", a declarat Venizelos intr-un comunicat transmis dupa o intalnire cu omologii sai din Germania, Franta, Italia si Belgia.

Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au convenit anul trecut sa acorde Greciei imprumuturi externe de urgenta in valoare totala de 110 miliarde euro, pentru a salva statul de la faliment, cerand in schimb masuri dure de austeritate, reforme structurale si privatizari masive.

Noiembrie, luna in care Grecia ar putea intra in incapacitate de plata. FMI nu mai are bani sa salveze lumea VIDEO

Pietele financiare nu sunt inca convinse ca Grecia va face fata datoriilor publice uriase, de peste 160% din PIB.

Implementarea lenta a masurilor fiscale si a reformelor a determinat misiunea din partea UE, FMI si Bancii Centrale Europene sa paraseasca Atena la inceputul acestei luni, suspendand negocierile pentru cea de-a sasea transa, de 8 miliarde euro, din imprumutul conventi anul trecut. Grecia a aratat ca are bani pana luna viitoare, cand ar trebui sa incaseze transa.

Cum vede Credit Suisse iesirea unui stat din zona euro. Vor rezista Uniunea Europeana si moneda unica?

Marirea si decaderea euro. Cum s-a ajuns la criza datoriilor suverane si ce sanse are moneda unica sa-i reziste