Barack Obama considera ca SUA va fi intotdeauna o tara cu rating AAA, insa trebuie sa-si rezolve problemele fiscale si sa creasca impozitele aplicate oamenilor de afaceri bogati pentru a putea scadea deficitul statului. El a mai afirmat ca, in urmatoarele saptamani, va face propriile propuneri pentru reducerea acestui deficit.

In plus, Obama a cerut membrilor Congresului sa reduca impozitele pe salarii si sa prelungeasca beneficiile acordate somerilor.

Criza din SUA vs. cea din zona euro

Deficitul federal, statal si local al Statelor Unite, a ajuns anul trecut la 10,6% din PIB, de la 2,9% in 2007, in timp ce indatorarea a urcat in acelasi interval de la 62% la 93% din PIB.

Pentru zona euro, deficitul mediu este de 6% din PIB, iar indatorarea apropiata de nivelul SUA, insa situatia nu este nici pe departe la fel de grava si nici nu se inrautateste in acelasi ritm, a spus King. "Retrogradarea de catre Standard&Poor's confirma doar ce stia toata lumea. Semnificatia este, insa, foarte importanta", a scris King intr-o nota de cercetare.

Chiar si inainte de dezbaterile privind plafonul de indatorare, SUA se aflau pe o traiectorie fiscala nesustenabila. Imbatranirea populatiei si obligatiile considerabile in privinta asigurarilor sociale indicau necesitatea unei majorari masive a taxelor sau reducerea draconica a cheltuielilori, mai arata analistul.

Retrogradarea ratingului de tara al SUA pune presiune pe politicieni, considera Jan Poser, economist sef la compania Sarasin din Elvetia. "Cea mai importanta consecinta a retrogradarii SUA este faptul ca politicienii sunt cu spatele la perete. Sunt obligati sa faca economii", a scris Poser intr-o nota de cercetare.

Nevoia de a reduce cheltuielile va diminua importanta politicilor fiscale destinate prevenirii unei noi recesiuni, a avertizat el, iar investitorii vor fi foarte atenti la noi date macroeconomice.

Citeste si

Bursa de la Bucuresti inchide pe rosu si pierde 2 miliarde de euro. BVB, cea mai mare scadere din regiune

Tinerii fermieri se inghesuie sa ia bani de la stat. Au fost depuse 4.000 de dosare