Noua inspectori ai Comisiei pentru Dezvoltare Nationala si Reforma au sosit neanuntati, luni, la sediul Mercedes-Benz si cea mai mare parte a zilei au intervievat directori ai companiei, confiscand la plecare computere, potrivit presei chineze.

Un purtator de cuvant al Daimler, care detine brandul Mercedes, a confirmat inspectia si investigatia, afirmand ca producatorul auto colaboreaza cu autoritatile chineze.

Incidentul a venit la o zi dupa ce Mercedes a anuntat ca va reduce de luna viitoare preturile a peste 10.000 de componente auto in China, in medie cu 15%, in incercarea de a preveni investigatia guvernamentala.

Masura luata de Mercedes urmeaza unei scaderi semnificative a tarifelor pentru serviciile de intretinere si service, anuntata de compania germana luna trecuta.

Inspectiile de la sediul Mercedes-Benz au avut loc la o saptamana dupa ce alti producatori de automobile de lux, intre care Jaguar Land Rover si Audi, au anuntat ca vor reduce preturile pentru masini si componente auto.

Audi, Mercedes si BMW controleaza peste 70% din piata chineza a automobilelor de lux. In primele sase luni ale acestui an, Audi a vandut aproape 270.000 de vehicule, BMW 211.000, iar Mercedes 136.000.

Extinderea investigatiei referitoare la fixarea preturilor de catre producatorii auto straini este cea mai recenta actiune anti-monopol adoptata de autoritatile de la Beijing impotriva companiilor straine.

Investigatii similare au dus deja la reduceri importante de preturi pentru medicamentele comercializate de companiile straine sub branduri proprii si laptele praf pentru sugari.

Un efect asemanator l-ar putea avea investigatii separate impotriva Microsoft si Qualcomm, companie care furnizeaza cipuri pentru aproape toate telefoanele 4G din China.

In aceasta saptamana, guvernul a mai interzis utilizarea antivirusilor produsi de companiile Symantec si Kaspersky Lab, citand motive de securitate.

Valul de cazuri care implica mari companii straine a atras plangeri ca guvernul are drept tinta multinationalele, in cadrul unei campanii de nationalism economic.