Peste 2,5 milioane de manifestanti au putut fi numarati in diferite orase de provincie.

La Paris, au fost prezente intre 1,2 si 1,6 milioane de persoane, insa o numarare exacta acestora a fost imposibila, a adaugat ministerul francez.

Potrivit politiei, persoanele care au participat marsul republican de la Paris s-au dispersat "fara incidente", in jurul orei 20.00 GMT (22.00, ora Romaniei).

Manifestatia istorica a fost organizata in memoria celor 17 victime ale atentatelor teroriste comise saptamana aceasta in Franta.

La miting au participat, de asemenea, presedintele francez Francois Hollande, impreuna cu numerosi lideri straini, intre care si presedintele roman Klaus Iohannis, cancelarul german Angela Merkel, presedintele palestinian Mahmoud Abbas, premierul israelian Benjamin Netanyahu, presedintele malian Ibrahim Boubacar Keita, premierul britanic David Cameron, cel italian Matteo Renzi si regele Iordaniei.

Uriase manifestatii au avut loc si sambata seara. 700.000 de francezi au iesit in strada pentru a milita contra extremismului si a barbariei.

Klaus Iohannis, primit la Elysee

Francois Hollande a primit la Elysee numerosi lideri straini, printre care si presedintele Romaniei, Klaus Iohannis.

Peste 1,5 milioane de persoane au scandat "Charlie! Charlie!". Parisul a devenit pentru o zi "capitala mondiala" impotriva terorismului, prin prezenta liderilor straini care au defilat tinandu-se de brat, relateaza AFP. Un mars extraordinar atat prin dimensiunea sa planetara.

"Parisul este astazi capitala lumii", a proclamat Hollande cu putin inainte de a se alatura manifestantilor.

"Eu sunt Charlie, sunt evreu, sunt politist", este sloganul care rezuma omagiul adus victimelor acestor atacuri.

Marsul este "un adevarat semn al fortei Frantei: Franta este puternica, este unita impotriva tuturor acestor persoane" care au comis atentate, a afirmat Lassina Traore, un francez musulman de 34 de ani.

Peste 5.500 de politisti si militari au fost mobilizati duminica la Paris si imprejurimi, dintre care 2.200 pentru a asigura securitatea in timpul manifestatiei in memoria victimelor recentelor atacuri jihadiste, a anuntat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, citat de AFP.

"In fata acestei situatii exceptionale, masuri exceptionale vor fi luate pentru a asigura securitatea manifestatiei si respectarea ordinii publice", a declarat Bernard Cazeneuve.

El a precizat ca "lunetisti de elita" vor fi amplasati pe acoperisurile imobilelor aflate pe traseul manifestatiei. 

Mitingul ea fost menit sa reafirme lupta pentru libertate si democratie in fata terorismului.

Presedintele Klaus Iohannis a participat, duminica, la "marsul solidaritatii". Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, premierul Marii Britanii, David Cameron, si cel spaniol, Mariano Rajoy si-au anuntat si ei sosirea.

"Presedintele Donald Tusk a discutat la telefon cu seful statului francez, François Hollande, si va participa la marsul organizat duminica la Paris", a declarat Preben Aamann, purtatorul de cuvant al Consiliului European.

"Voi fi la Paris duminica pentru a sustine poporul francez. Spania este alaturi de Franta in lupta contra terorismului si pentru libertate", a declarat Mariano Rajoy, premierul Spaniei. 

Si premierul britanic, David Cameron, a declarat: "Am acceptat invitatia presedintelui Hollande de a participa la marsul pentru unitate organizat duminica la Paris pentru a celebra valorile promovate de Charlie Hebdo", a declarat Cameron. 

La mars a participat si premierul Italiei, Matteo Renzi. 

La randul sau, presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a anuntat vineri seara ca va participa la marsul de la Paris.  "Duminica voi fi la Paris pentru a participa la marsul pentru unitate cu poporul francez si presedintele (François) Hollande", a scris Porosenko pe Twitter.  "Vom spune nu terorismului si da libertatii si democratiei", a adaugat el. 

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si cancelarul german, Angela Merkel, au fost la randul lor prezenti la marsul de la Paris. 

Barack Obama: Statele Unite sunt de partea Frantei in combaterea terorismului 

"Vreau ca cetatenii francezi sa stie acest lucru: Statele Unite sunt de partea voastra astazi, vor fi de partea voastra maine", a declarat Obama, intr-un discurs rostit la Knoxville, in Tennessee, dupa o vizita la ambasada Frantei din Washington. 

"Administratia Statelor Unite a fost in contact strans cu Guvernul Frantei de-a lungul acestei tragedii. Chiar daca amenintarea imediata pare sa fi fost indepartata, autoritatile franceze trebuie sa ramana vigilente. Gandurile si rugaciunile noastre sunt pentru familiile afectate direct", a adaugat Obama.  "Locuitorii Parisului au vazut ce fac teroristii: produc suferinta si ura. Noi aparam libertatea, speranta si demnitatea tuturor fiintelor umane", a insistat presedintele SUA.

Atacul terorist comis pe 7 ianuarie la sediul revistei satirice Charlie Hebdo s-a soldat cu 12 morti si 11 raniti, fiind revendicat de reteaua terorista sunnita Stat Islamic in Irak si Siria. Printre victime se numara directorul publicatiei, Stéphane Charbonnier (Charb), si alti trei cunoscuti caricaturisti - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) si Georges Wolinski (Wolinski). Publicatia Charlie Hebdo primise o serie de amenintari dupa ce publicase caricaturi cu Profetul Mahomed.