Infractiunile au fost dezvaluite de un audit intern si alte documente secrete, care au fost furnizate cotidianului de fostul consultant american Edward Snowden, transmite Mediafax.

Unul dintre aceste documente arata ca NSA le-a ordonat echipelor sale sa falsifice rapoartele adresate Departamentului Justitiei si Biroului directorului serviciilor nationale de informatii, inlocuind unele detalii cu termeni mai generali. 

Potrivit cotidianului, NSA a ascuns intr-un caz supravegherea neintentionata a mai multor americani.  Astfel, in 2008, un "numar mare" de apeluri telefonice initiate din Washington au fost supravegheate dupa o eroare de programare care a inversat prefixul zonei capitalei americane (202) cu cel al Egiptului (20). 

Eroarea nu a fost dezvaluita decat echipei de supraveghere a NSA, afirma Washington Post. 

Potrivit cotidianului, auditul NSA, ce dateaza din mai 2012, a numarat 2.776 de incidente in cursul precedentelor 12 luni, privind "colectarea, stocarea, accesul si comunicarea datelor protejate legal, fara autorizatie".  Majoritatea acestor incidente nu erau intentionate, dar multe dintre ele sunt generate de deficiente sau de incalcarea procedurilor normale. 

"Noi suntem o agentie condusa de oameni, care actioneaza intr-un mediu complex cu un mare numar de regimuri de reglementare diferite, de aceea ne regasim uneori de partea nefavorabila a situatiei", a declarat un oficial din cadrul NSA sub acoperirea anonimatului, ca raspuns la intrebarile cotidianului. 

Dupa polemica declansata de dezvaluirile lui Edward Snowden, presedintele american Barack Obama a anuntat o serie de masuri ce vizau "mai multa transparenta", dezmintind orice abuz in programele de supraveghere ale NSA. 

Controversa s-a intensificat dupa ce Snowden, care a fugit in Rusia, a dezvaluit aspectele ascunse ale supravegherii cetatenilor americani pe Internet si pe telefon.